sós

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Szerző: | sós

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették.

Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni oldalán olvastam. Pont ilyen egyszerű receptet kerestem én is, bár egy kicsit tovább gondoltam. Ő sem pék, ahogy én sem, ő a színes country stílusú táskáiról ismert.

Kovászos vagy más mentes kenyér receptet keresel?

Ha inkább kovászos vagy gluténmentes kenyeret szeretnél sütni, ajánlom figyelmedbe a Limara péksége oldalt. Leírja a kovász készítést (öregtészta) és a kovászos kenyér sütést is. Csak jó visszajelzéseket olvastam róla, most ebben az időszakban sokan az itt található kovászos kenyeret sütötték és osztották meg a facebook-on a sikert. Ha több időm lesz kísérletezni biztosan megpróbálkozom a kovász készítést, régóta tervben van.

Visszatérve, én most kifejezetten egy gyors, könnyen kivitelezhető egyszerű kenyér receptet akartam.

Az eredmény egy 750g-os kenyér 2 X 10 perces munkával plusz 45 perc sütési idővel.

Egy nagy tálat használtam csak ill. a nyers élesztő esetén egy kisebbet is és a tepsit. Nem vettem elő a dagasztógépet sem, csak kézzel dolgoztam össze. Abban a tálban kelt a tészta, amiben összeállítottam, így az legyen jó nagy, mert kb. háromszorosára dagad.

A kenyér készítésének lépései

Az alap tészta hozzávalói:

500g finom liszt

1 zacskó (7g) instant élesztő vagy 25g friss élesztő (mindekttővel próbáltam)

300ml langyos víz

3 evőkanál (30ml) oliva olaj

1 teáskanál (6g) só

Extra hozzávalók ízlés szerint (mind elhagyható):

A fehér liszt kiváltható részben más lisztekkel is, én lenmaglisztet használtam 10%-os mértékben, 50g-ot. Vagyis 450g finom liszt mellé adtam 50g lenmaglisztet. Érdemes óvatosan kísérletezgetni és emelni a mennyiségét az egyéb liszteknek. De az biztos, hogy az élesztő miatt sikér tartalom kell legyen a lisztkeverékünkben, hogy megkeljen tészta. Én Gyermelyit használok.

Lenmagot és pirított szezámmagot is szórtam közvetlen a sütés előtt a tésztába. Kínyújtottam egy kb 25*25cm-es négyzet alakra, megszórtam és feltekertem és újragyúrtam, így egyenletesen jutott mindehová.

Olivabogyóval vagy sült paprikával, szárított paradicsommal, medvehagymával is feldobhatjuk. Mindezeket a magokkal hasonlóan a sütés előtt gyúrjuk a tésztába.

Összeállítás/dagasztás:

Élesztővel egy két-három óra alatt megkel ez a tészta és süthető. Az egyszerűség és a praktikusság miatt célszerűbb talán este összeállítani, éjszakára meleg helyen tartani a tálat egy konyharuhával lefedve és reggel sütni. Mert nincs is jobb, mint reggelire a saját friss kenyerünket fogyasztani.

Lépések:

  1. a nyers élesztőt morzsoljuk el a langyos vízben, de nem kell felfuttatni az élesztőt (az instant élesztőt elegendő a liszthez keverni)
  2. szitáljuk át a liszte(ke)t a szárított élesztővel és a sóval egy nagyobb tálban, amiben pihenni is fog.  A szitálás fontos, mert apró csomók sem lesznek benne és levegősebb lesz.
  3. A száraz anyagokhoz öntsük a folyékony hozzávalókat és gyúrjuk át kézzel. Könnyen összeáll. A tálban formájunk egy bucit belőle.
  4. Takarjuk le egy tiszta konyha ruhával és minimum három órát vagy akár egy éjszakát tartsuk melegebb helyen.
  5. Miután megkelt a tészta és szeretnénk extrázni a fent felsoroltakkal a kenyeret, szórjuk rá az apróra vágott olivát, paradicsomot/paprikát ill. apró magvakat. Mindezek elhagyhatóak.
  6. Gyúrjuk át újra megint buci formára.
  7. Egy kicsit meglisztezett tepsin kézzel könnyen téglalap alakúra formálható. Hosszában két-háromszor megtekerve egy hosszúkás kenyeret kapunk.

Sütés

  1. 220 fokon fél óra sütés előmelegített sütőben
  2. Kivenni, átkenni vízzel és vissza
  3. 180 fokra csökkentve a hőfokot még egy negyed óra és készen van.
  4. Amikor kivesszük újra át kell kenni vízzel.

Jó sütést és jó étvágyat!

Ha sikerült és bevált köszönöm a megosztásokat, hozzászólást!

Ha kérdés merülne fel vagy mégsem sikerülne, ez esteben is szívesen veszem a visszajelzést!