Blog

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Szerző: | sós

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették.

Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni oldalán olvastam. Pont ilyen egyszerű receptet kerestem én is, bár egy kicsit tovább gondoltam. Ő sem pék, ahogy én sem, ő a színes country stílusú táskáiról ismert.

Kovászos vagy más mentes kenyér receptet keresel?

Ha inkább kovászos vagy gluténmentes kenyeret szeretnél sütni, ajánlom figyelmedbe a Limara péksége oldalt. Leírja a kovász készítést (öregtészta) és a kovászos kenyér sütést is. Csak jó visszajelzéseket olvastam róla, most ebben az időszakban sokan az itt található kovászos kenyeret sütötték és osztották meg a facebook-on a sikert. Ha több időm lesz kísérletezni biztosan megpróbálkozom a kovász készítést, régóta tervben van.

Visszatérve, én most kifejezetten egy gyors, könnyen kivitelezhető egyszerű kenyér receptet akartam.

Az eredmény egy 750g-os kenyér 2 X 10 perces munkával plusz 45 perc sütési idővel.

Egy nagy tálat használtam csak ill. a nyers élesztő esetén egy kisebbet is és a tepsit. Nem vettem elő a dagasztógépet sem, csak kézzel dolgoztam össze. Abban a tálban kelt a tészta, amiben összeállítottam, így az legyen jó nagy, mert kb. háromszorosára dagad.

A kenyér készítésének lépései

Az alap tészta hozzávalói:

500g finom liszt

1 zacskó (7g) instant élesztő vagy 25g friss élesztő (mindekttővel próbáltam)

300ml langyos víz

3 evőkanál (30ml) oliva olaj

1 teáskanál (6g) só

Extra hozzávalók ízlés szerint (mind elhagyható):

A fehér liszt kiváltható részben más lisztekkel is, én lenmaglisztet használtam 10%-os mértékben, 50g-ot. Vagyis 450g finom liszt mellé adtam 50g lenmaglisztet. Érdemes óvatosan kísérletezgetni és emelni a mennyiségét az egyéb liszteknek. De az biztos, hogy az élesztő miatt sikér tartalom kell legyen a lisztkeverékünkben, hogy megkeljen tészta. Én Gyermelyit használok.

Lenmagot és pirított szezámmagot is szórtam közvetlen a sütés előtt a tésztába. Kínyújtottam egy kb 25*25cm-es négyzet alakra, megszórtam és feltekertem és újragyúrtam, így egyenletesen jutott mindehová.

egyszerű kenyér

Olivabogyóval vagy sült paprikával, szárított paradicsommal, medvehagymával is feldobhatjuk. Mindezeket a magokkal hasonlóan a sütés előtt gyúrjuk a tésztába.

Összeállítás/dagasztás:

Élesztővel egy két-három óra alatt megkel ez a tészta és süthető. Az egyszerűség és a praktikusság miatt célszerűbb talán este összeállítani, éjszakára meleg helyen tartani a tálat egy konyharuhával lefedve és reggel sütni. Mert nincs is jobb, mint reggelire a saját friss kenyerünket fogyasztani.

Lépések:

  1. a nyers élesztőt morzsoljuk el a langyos vízben, de nem kell felfuttatni az élesztőt (az instant élesztőt elegendő a liszthez keverni)
  2. szitáljuk át a liszte(ke)t a szárított élesztővel és a sóval egy nagyobb tálban, amiben pihenni is fog.  A szitálás fontos, mert apró csomók sem lesznek benne és levegősebb lesz.
  3. A száraz anyagokhoz öntsük a folyékony hozzávalókat és gyúrjuk át kézzel. Könnyen összeáll. A tálban formájunk egy bucit belőle.
  4. Takarjuk le egy tiszta konyha ruhával és minimum három órát vagy akár egy éjszakát tartsuk melegebb helyen.
  5. Miután megkelt a tészta és szeretnénk extrázni a fent felsoroltakkal a kenyeret, szórjuk rá az apróra vágott olivát, paradicsomot/paprikát ill. apró magvakat. Mindezek elhagyhatóak.
  6. Gyúrjuk át újra megint buci formára.
  7. Egy kicsit meglisztezett tepsin kézzel könnyen téglalap alakúra formálható. Hosszában két-háromszor megtekerve egy hosszúkás kenyeret kapunk.

egyszerű kenyér buciba formázva egyszerű kenyér

Sütés

  1. 220 fokon fél óra sütés előmelegített sütőben
  2. Kivenni, átkenni vízzel és vissza
  3. 180 fokra csökkentve a hőfokot még egy negyed óra és készen van.
  4. Amikor kivesszük újra át kell kenni vízzel.

Jó sütést és jó étvágyat!

Ha sikerült és bevált köszönöm a megosztásokat, hozzászólást!

Ha kérdés merülne fel vagy mégsem sikerülne, ez esteben is szívesen veszem a visszajelzést!

Kategóriák

Hasonló bejegyzések

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Szív alakú torta

Szív alakú torta

Hogyan készül szám illetve szív alakú torta a lehető legkevesebb maradékkal? Először itt a szív alakú torta készítése. Torta keret/karikában süss egy kör alakú és egy négyzet alakú piskótát, melyet krémmel kell tölteni/rétegezni és hagyni összeállni egy éjszaka alatt....

bővebben

Gyümölcsös joghurt torta

Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli. Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb. A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos...

bővebben
Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

A fekete erdő torta csokoládés piskótáját három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.   A...

bővebben
Eszterházy torta

Eszterházy torta

Amióta cukrászkodásra adtam a fejem, a barátaimat, családomat még jobban megismerhettem. Az utóbbi időben tudatosabban figyelem az elejtett mondatokat, statisztikát még nem készítettem, de az Eszterházy torta toronymagasan vezet a kedvencek között. Ez az ikonikus...

bővebben
A cukrász tanfolyam

A cukrász tanfolyam

 Cukrász tanfolyam élmények Nem is gondoltam volna, amikor 2013 őszén cukrásztanulónak álltam, hogy ennyi mindent fogok tanulni és úgymond sorsfordító lesz az életemben ez a döntés. Abban viszont szinte biztos voltam, hogy egy cukrász tanfolyam minden percét biztosan...

bővebben
Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

A cukrász gyakorlati vizsga tétel címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túrós uzsonna süteményt  Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. A tésztája olyan mint a kalácsé és a briósé, de plusszban isteni túrótöltelék is van rajta, melyet...

bővebben
Puding krém

Puding krém

A puding krém pontosabban a por fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket. Magyarán a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. És nem...

bővebben
Piskóta sütés

Piskóta sütés

Piskóta sütés egy standard 16 szeletes tortához A piskóta sütés azzal együtt, hogy egy egyszerű alap tészta a sütemények világában, aminek számtalan felhasználási lehetősége van és sok háziasszonynak rutin elkészíteni, meg vannak a maga fortélyai. Egy-két...

bővebben