Szerintem sokan osztoznak abban, hogy a fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető.
Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy ez felvenné a versenyt a nagyim fánkjával, mert annak párja nincsen, de a farsangi időszakban kielégíti az ebbéli igényeinket.
Gyerekpartira is jó móka, főleg ha ők díszíthetik, mártogathatják cukorkába
Ha szárított élesztővel készül, még tempósabb, mert azt egyszerűen csak a liszthez kell keverni, nem szükséges felfuttatni, tökéletesen működik (érdemes otthon tartani, sokáig eláll).
0,5 kg liszt
2 zacskó szárított élesztő (14g)
3dl langyos tej
3 púpos ek. porcukor
50g puha vaj
csipet só
2db tojás sárgája
sárga barack lekvár
porcukor a tetejére
A tölteléket frissen sütés után is belekanalazhatjuk a mélyedésbe, de pudingot is készíthetünk, cukorkával is megszórhatjuk.
1. Az élesztőt elkeverjük a lisztben és a többi hozzávalóval dolgozzuk el kézzel, amíg egy bucit kapunk.
2. Meleg helyen kelesztjük min. fél órát konyharuhával letakarva.
3. Kinyújtjuk 2 cm vastagra és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, én egész nagy fánk szaggatót használtam (10cm), a tepsin is pihentessük fél órát egy konyharuhával letakarva.
Igazából egy nagyobb pohár vagy bögre is megteszi a szaggatást és egy pálinkás pohár aljával tökéletes kis mélyedéseket készíthetünk. Azért hogy ne ragadjon bele és könnyen elváljon olajozzuk meg .
4. Egy pohár segítségével képezzünk mélyedéseket, amibe a lekvárt bele tudjuk kanalazni.
5. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük aranybarnára, ez kb. 15 perc.
6. Porcukrozva tálaljuk.