édes keksz

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerző: | édes keksz

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető.

Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy ez felvenné a versenyt a nagyim fánkjával, mert annak párja nincsen, de a farsangi időszakban kielégíti az ebbéli igényeinket.

Gyerekpartira is jó móka, főleg ha ők díszíthetik, mártogathatják cukorkába
Gyakorlatilag ez egy élesztős kelt tészta, az illúzió abszolút megvan, hogy fánkot eszünk, ízre tökéletes, gyorsan elkészül, annak is csak ajánlani tudom, aki nem szereti az olajban sült tésztákat.
Ha szárított élesztővel készül, még tempósabb, mert azt egyszerűen csak a liszthez kell keverni, nem szükséges felfuttatni, tökéletesen működik (érdemes otthon tartani, sokáig eláll).
Hirtelen felindulásban is süthető ez az édesség, minden alapanyag alapélelmiszer a konyhában.

Hozzávalók:

a tésztához:

0,5 kg liszt

2 zacskó szárított élesztő (14g)

3dl langyos tej

3 púpos ek. porcukor

50g puha vaj

csipet só

2db tojás sárgája

a töltelékhez:

sárga barack lekvár

porcukor a tetejére

 A tölteléket frissen sütés után is belekanalazhatjuk a mélyedésbe, de pudingot is készíthetünk, cukorkával is megszórhatjuk.

Elkészítés:

1. Az élesztőt elkeverjük a lisztben és a többi hozzávalóval dolgozzuk el kézzel, amíg egy bucit kapunk.

2. Meleg helyen kelesztjük min. fél órát konyharuhával letakarva.

3. Kinyújtjuk 2 cm vastagra és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, én egész nagy fánk szaggatót használtam (10cm), a tepsin is pihentessük fél órát egy konyharuhával letakarva.

 

 Igazából egy nagyobb pohár vagy bögre is megteszi a szaggatást és egy pálinkás pohár aljával tökéletes kis mélyedéseket készíthetünk. Azért hogy ne ragadjon bele és könnyen elváljon olajozzuk meg .

4. Egy pohár segítségével képezzünk mélyedéseket, amibe a lekvárt bele tudjuk kanalazni.

 

 5. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük aranybarnára, ez kb. 15 perc.

 6. Porcukrozva tálaljuk.