Fánk a sütőből programajánlóval

Szerző: | Torta

 

 

 

2015.02.08..

 

Nagyon szeretem a fánkot, leginkább akkor, ha más süti 🙂

Szerintem senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát.

Szerencsémre ezzel sokan mások is így voltak előttem, a citromhab blogon találtam egy remek receptet, amit ma délután kipróbáltam, és először sütőben sütöttem a fánkokat.

 

Gyakorlatilag ez egy élesztős kelt tészta, az illúzió abszolút megvan, hogy fánkot eszünk, ízre tökéletes, gyorsan elkészül, annak is csak ajánlani tudom, aki nem szereti az olajban sült tésztákat.

 

Szárított élesztőből készítettem, így még tempósabb volt, mert azt egyszerűen csak a liszthez kell keverni, nem szükséges felfuttatni, tökéletesen működött (érdemes otthon tartani, sokáig eláll).

 

Hirtelen felindulásban is süthető ez az édesség, minden alapanyag alapélelmiszer a konyhában.

 

 


 

hozzávalók:

0,5 kg liszt

2 zacskó szárított élesztő (14g)

3dl langyos tej

3 púpos ek. porcukor

50g puha vaj

csipet só

2db tojás sárgája

 

sárga barack lekvár (házit használtam)

porcukor a tetejére

 

elkészítés:

1. Az élesztőt elkeverjük a lisztben és a többi hozzávalóval dolgozzuk el kézzel, amíg egy bucit kapunk.

2. Meleg helyen kelesztjük min. fél órát konyharuhával letakarva.

3. Kinyújtjuk 2 cm vastagra és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, én egész nagy fánk szaggatót használtam (10cm), a tepsin is pihentessük fél órát egy konyharuhával letakarva.

 

 

4. Egy pohár segítségével képezzünk mélyedéseket, amibe a lekvárt bele tudjuk kanalazni.

 

 

 

5. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük aranybarnára, ez kb. 15 perc.

 6. Porcukrozva tálaljuk.

 

És hol a program ajánló?

 

Fánk sütés közben hangolódtam a szombati Valentin napra. A Szentendrei Skanzenban egy téltemető szerelmes farsangi programra invitállak Benneteket, ahol a Felföldi mezővárosi tájegységben velem is találkozhattok! 

A helyi hagyományőrnek fogok segítkezni a farsangi csőröge fánk sütésben az Erdőhorváti lakóházban.

 

Szeretettel várlak Benneteket!

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Share This