Blog

Fondán vagy fondant? Tudod mi a különbség?

Szerző: | Torta

Lássuk mi a különbség közöttük!

Fondán vagy fondant ? A francia fondant szó, szájban könnyen olvadó cukorkát jelent, ez a fondánra és a fondantra is igaz, mindkettő alapanyaga a cukor.

A FONDÁN az, amivel a puncstortát, a mignon süteményt és az Eszterházy tortát vonják be, cukrásznyelven ezeket az édességeket „áthúzzák fondánnal”!

Eszterházy torta

Puncs mignon Puncs mignon

 

Ez az olvasztott majd megszilárduló cukormassza nem összekeverendő a marcipánt kiváltó FONDANT bevonó néven ismert kinyújtható burkoló masszával.

 

A fondant a marcipánhoz hasonlóan torta burkolásra, díszítésre, figurák készítésére alkalmas

Mi az előnye a fondantnak a marcipánnal szemben?

  •  rugalmas állagú, vékonyra nyújtható
  • kinyújtva bársonyos tapintású, homogén felületet képez a tortán 
  • hófehér színének köszönhetően egy esküvői tortának elegánsabb megjelenést kölcsönöz
  •  gél vagy por állagú élelmiszer festékkel pasztell és élénk színeket egyaránt előállító belőle
  • különböző keménységben kapható, külön burkolásra (soft) és figurák készítéséhez
  • kedvező ár
  • házilag is elkészíthető, akár olvasztott marshmallow-ból (igen, habcukorkáb

 

A hátránya:

⊗ az összetétele: cukor, növényi zsíradék, zselatin, víz, étkezési keményítő, aromék és glicerin alkotják

⊗ mű íz

A marcipán mellett szóló három ütős érv

  • finom nemes anyag, mert mandulából készül
  • tradícionális édesség
  • természetes

A hátránya:

⊗ az ára, a mandula drága alapanyag

⊗ természetes sárgás színű, ezért bizonyos színekre nem lehet színezni, a fehér és a paszteles színek felejtősek

⊗ puha, így apró részletek kidolgozására nem alkalmas, a torta szögletei nem formázhatóak sarkosra, mondhatni nem trendi

 

A marcipánt és a fondant bevonót is keményítőn vagy porcukron kell kinyújtani és nem liszten!

A lisztes összetételű tésztákat liszten, cukor összetételű nyújtható tésztát keményítőn/porcukron nyújtunk. Az előbbinek az az előnye, hogy míg a porcukortól fényes lesz a felülete, és a hűtőben a pára hatására ez az „izzadásos” folyamat csak fokozódik, a keményítő mattabb burkolat. Persze ízlés dolga, mert van aki hajszárítóval még fokozza a fényességet.

A fondán alkalmazása

Visszatérve a fondánnal való áthúzáshoz, először is el kell készíteni a süteményt, tortát, amit le akarunk fedni ezzel a mázzal.

Az igazán izgalmas pedig ezt követően jön, mert a megfelelő hőmérsékletű fondánnal való áthúzás vagy kimártás összpontosítást igényel.
Nem szabad elkeseredeni, ha elsőre nem sikerül, itt valóban elkél egy kis rutin.
A fondant 40-50 fokra kell melegíteni és leönteni, belemártani vagy áthúzni kell vele a desszerteket. Ha túl meleg, nem lehet vele dolgozni, mert éget és túl folyós állagú, ha hűltebb a kelleténél, akkor nem terül el, gyoran szilárdul, vastag lesz, így nem lehet elvágni.
Nagymamám sokszor elmeséli, hogyan anno ők a cukrászdában hatalmas fém asztalokon kézzel (egy lapáttal) mozgatták a forró cukorszirupot, míg az a kihűlés közben besűrűsödött és megszilárdult. Vödrökbe tárolták felhasználásig. A gépiesített világunkban el sem tudom képzelni, milyen kökemény fizikai munka lehetett ezt. Ebbe a folyamatba nyújt bepillantást Farkas Vilmos videója is
Persze ma már készen meg lehet vásárolni ezt az iparilag előállított bevonó anyagot, Eszerházy fondant néven kapható pl. az Ázsiában a Nagycsarnoknál. 

 

 Story

A cukrász vizsgánkon nem én húztam a mignon készítést, de már nagyon sürgették a tálalásunkat, így kapkodva besegítettünk a szerencsés nebulónak, hogy gyorsan kimártsuk a maradék apró süteményeit. Kissé forró volt és erre az az élményre egy pár napig a hólyagos ujjaim is emlékeztettek. 
Minyonos életképek a műhely munkánkból:
  
Az első Eszterházy tortámon, mint jégtáblák úszkáltak a fondán darabok:
2014. tavasz

 

Összefoglalva a fondán a hő hatásnak kitett megváltozott szilárd állagú tömény cukor, ami hevítve újra folyékony és kenhető. A fondant pedig más alapanyagok mellett cukrot is tartalmazó nyújtható burkolómassza.

Így remélem választ kaptál a különbségre, amiről épp szó esik: fondán vagy fondant?!

Kategóriák

Hasonló bejegyzések

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Szív alakú torta

Szív alakú torta

Hogyan készül szám illetve szív alakú torta a lehető legkevesebb maradékkal? Először itt a szív alakú torta készítése. Torta keret/karikában süss egy kör alakú és egy négyzet alakú piskótát, melyet krémmel kell tölteni/rétegezni és hagyni összeállni egy éjszaka alatt....

bővebben

Gyümölcsös joghurt torta

Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli. Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb. A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos...

bővebben
Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

A fekete erdő torta csokoládés piskótáját három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.   A...

bővebben
Eszterházy torta

Eszterházy torta

Amióta cukrászkodásra adtam a fejem, a barátaimat, családomat még jobban megismerhettem. Az utóbbi időben tudatosabban figyelem az elejtett mondatokat, statisztikát még nem készítettem, de az Eszterházy torta toronymagasan vezet a kedvencek között. Ez az ikonikus...

bővebben
A cukrász tanfolyam

A cukrász tanfolyam

 Cukrász tanfolyam élmények Nem is gondoltam volna, amikor 2013 őszén cukrásztanulónak álltam, hogy ennyi mindent fogok tanulni és úgymond sorsfordító lesz az életemben ez a döntés. Abban viszont szinte biztos voltam, hogy egy cukrász tanfolyam minden percét biztosan...

bővebben
Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

A cukrász gyakorlati vizsga tétel címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túrós uzsonna süteményt  Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. A tésztája olyan mint a kalácsé és a briósé, de plusszban isteni túrótöltelék is van rajta, melyet...

bővebben
Puding krém

Puding krém

A puding krém pontosabban a por fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket. Magyarán a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. És nem...

bővebben
Piskóta sütés

Piskóta sütés

Piskóta sütés egy standard 16 szeletes tortához A piskóta sütés azzal együtt, hogy egy egyszerű alap tészta a sütemények világában, aminek számtalan felhasználási lehetősége van és sok háziasszonynak rutin elkészíteni, meg vannak a maga fortélyai. Egy-két...

bővebben