Az én Oreo-m

Szerző: | Torta

 

 

 

2015.08.10.

 

Az Oreo keksz már jó ideje benne van a köztudatban, de igazán most kapott reklámot a médiában itthon. Szerintem a mi utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem vetekszik ez az amerikai csoda, de azért szeretjük ezt is. A keksz része ropogós és tömény kakaó ízű.

 


 

 

Hétvégi családi névnapozásra készültem és lapozgattam a receptes füzetemet. Nagyon boldog voltam a napokban, mert végre találtam egy nagyszerű asztalost, aki szívesen vállalta és időben el is készítette a konyhabútorom kiegészítő elemeit. Ez nagy dolog ám! (erről a tortúráról tudnék sokat mesélni, mert a világoskék éger bútorom a legtöbb lapszabászatban feladta a leckét). Így végre, ha odajutok minden apróságot el tudok a fiókok és ajtók mögé rejteni. Ez amolyan szeptember előtti újjászületés számomra, hiszen “kénytelen” voltam átnézni a konyhaszekrények tartalmát és újraértelmezni a lisztjeim, marcipánjaim, felhalmozott készleteim sorsát.  A fenntarthatóság, teljes körű felhasználás és a takarékosság jegyében született hétvégén nálam többek között az én Oreo-m.

 

A sok-sok marcipánomból tortát kellett csinálni, amit ugye vajjal alá kell burkolni (az is volt bőven a hűtőben)…de képtelenség annyi vajat kikeverni, ami pont elég. Így azonnal megakadt a szemem a füzetemben egy rég elkészítésre váró Oreo kekszen, mert azt is habosra kikevert vajjal kell tölteni. És akkor legalább a keksz tésztájába is bele tudtam mixelni a korábban ledarált nyírfacukromat és a fehér liszt egy részét a már kevéske reform lisztjeimmel keverni.

 

Sütés után egész puha, ami később ropogósabb, bár nem sajnáltam tőle a krémet, így újra visszapuhult, mindenesetre mind egy szemig elfogyott. Hideg tejjel a legjobb.

 

Így készítem az Oreo kekszet:


a keksz hozzávalói: (kb. 20 db keksz lesz belőle)

27 dkg liszt

6 dkg holland kakaó por

21 dkg porcukor (v. kávédarálón őrölt nyírfacukor)

17 dkg vaj

1 db tojás

kk sütőpor

 

krém:

15 dkg vaj

28 dkg porcukor

 

1. A keksz hozzávalóit kézzel össze kell gyúrni (de elég csak addig, amíg össze nem áll, tovább nem szükséges).

2. Lisztezett deszkán kinyújtani 3-4 mm vastagra és kiszaggatni. Én most cakkos szélű karikával hajaztam az Oreo-s kinézetre, de a küllemet bőven lehet még fokozni.

3. Nem szükséges a sütőlemezt sütőpapírral bélelni, mert a tészta vajas jellege miatt abszolút nem ragad le. De a sütés előtt ajánlatos pár percre a tepsiben sütésre várakozó kekszeket a hűtőbe tenni. Így tutira megtartja a formáját. (nyújtás során felmelegszik a vaj és csak tovább olvadna, ha hűtjük jobban megtartja a tészta az alakját)

4. 180 fokon kell sütni kb. 10 percig

5. a krémnek a vajat nagyon alaposan ki kell habosítani a porcukorral (én legalább 10 percig szoktam normál robot géppel magas fordulatszámon így keverni), így finom lesz, nem azt a tipikus vajas ízt kapjuk

6. habzsákkal töltöttem be a kekszeket, mert így mutatósabb volt, de bőven elég kanállal megkenni a karikákat és összeragasztani

7. azonnal fogyasztható

 

 

Fehér cukor mentes édes hetet kívánok Nektek! 🙂

 

 

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Share This