A linzer tészta gyorsan és könnyen elkészíthető, sokáig eláll és mindenki szereti (cukrászdákban toplistás;).
Ha előrelátó akarsz lenni egy-egy ünnepre megsütheted akár egy hónappal hamarabb. Remek ajándék egy szép dobozban barátoknak, kollégáknak, vendégségbe.
Ha nem akarsz olyan sokat pepecselni, a csokiburkolat el is maradhat, lekvár töltelékkel is rendkívül finom, mutatós, omlós linzer sütit kapsz.
Az Isler néven ismert omlós sütit a IXX. század közepén Richard Kurth ötlötte ki, és az osztrák Bad Ischl-ben ma is működő Zauner Cukrászda I. Ferenc József tiszteletére vezette be a kínálatába elsőként.
Ezt követően Salzkammergut vidékén terjedt el, majd Monarchia szerte ismerté vált, így hazánkban is.
Eugen Brixel zeneszerző egy külön darabot is komponált tiszteletére, az apropót az 58-as brüsszeli világkiállításon az Ischlernek „bezsebelt” aranyérem adta.
Eredetileg az Isler tenyérnyi nagyságú csokirémmel töltött édesség csokoládé ízű fondánnal burkolva, pisztáciával megszórva.
A karácsonyi variációjában pedig a dióval dúsított lapocskák savanykás barack lekvárral vannak töltve, csokoládéval áthúzva, de ismert kávé ízű ruhával is.
Szolnokon is született egy variáció, a habos ischler. A linzer tészta lapok között vastag tojásfehérje hab található és ez az egész van csokiba mártva.
Kíváncsi vagyok Bad Ischl-ben ma milyen ízben kapható a helyi cukrászdában!? 🙂
30 dkg finom liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojás sárgája
vaníliás cukor
reszelt citrom héj
továbbá valamilyen savanykásabb ízű lekvár a tészták közé, csokoládé a tetejére
Ha extrázni szeretnénk a liszthez adjunk még plusszban! 5 dkg darált diót, így közelebb leszünk az eredeti recepthez és még pikánsabb ízt is kapunk.
Ha nem akarjuk csokival burkolni készen is vagyunk, hidegen hetekig áll.
Mártsuk meg a csokiban a süti tetejét, majd tegyük zsírpapírra megdermedni. Hidegen hetekig eláll.