Marleka torta
A Marlenka torta, ez az örmény-cseh sütemény nagy népszerűségnek örvend a mézes sütiket kedvelők körében. Nem hiába, hiszen harmonikusan ötvözi a méz, dió és karamell gazdag ízvilágát, miközben omlós és szaftos rétegei minden falatnál házias, melegséget árasztó élményt nyújtanak.
Otthon is elkészíthetjük, a legnagyobb fejtörést talán a krém alapanyagának, a karamellizált sűrített tejnek (dulce de leche) a beszerzése/elkészítése jelenthet. Ezt orosz boltokban is be lehet szerezni készen, de a Nesle-nek is van saját márkás terméke (Carnation), ami egyre több helyen kapható.
Több helyen olvastam, miként varázsolhatunk magunk sűrített tejből karamell krémet, ehhez ezt a leírást ajánlom a leginkább.
Egy kedves barátnőm egy argentín lánytól megkapta az eredeti dulce de leche elkészítéséenk az alapanyagait: 3 liter tej, 80 dkg cukor, vaníliarúd, szódabikarbóna. Ezt kb 3-4 óráig kell főzni. Akkor jó, ha a kicsöpögtetett próba-csepp gyöngyként áll össze.
A sütéssel, a krémmel és az összeállítással két óra alatt lehet végezni, a díszítés marad hátra csupán a tálalás előtt. E kettő között viszont minimum egy-két napot állnia kell hűvös helyen, mert így érnek össze az ízek és vágható.
Ez a mennyiség egy normál 16 szeletes Marlenka tortához lesz elegendő.
Marlenka lapok lapok elkészítése:
Hozzávalók :
600 g finom liszt
200g barnacukor
3 evőkanál méz
100g vaj
2db tojás
1 ek. szódabikarbóna
1 ek. ecet (10%)
2 ek. tejföl
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit gőz felett összeolvasztjuk (kivéve a lisztet), majd hozzáadjuk a lisztet, és sima tésztát gyúrunk.
2. Hat darab egyforma gombócot készítünk, és sütőpapíron vékony lapokat nyújtunk, majd egyenként kisütjük 180 °C-on kb. 6–8 perc alatt.
Marlenka krém elkészítése:
Hozzávalók:
900g karamell krém
350g vaj
100g darált dió
4 cl konyak
A krém elkészítése :
A krémhez a puha vajat kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és diót.
A Marlenka összeállítása:
A lapokat megkenjük a krémmel, és egymásra rétegezzük. A tetejére is kerül krém és darált dió vagy morzsolt lap. Lefóliázzuk és egy éjszakára állni hagyjuk, hogy a lapok összepuhuljanak.
A tálalás előtti utolsó díszítéshez használhatunk 150g darált diót vagy 50g csokoládét.
További infó, érdekesség a Marlenka torta kapcsán:
A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás.
Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.