Blog

Marleka torta

Szerző: | -

A Marlenka torta, ez az örmény-cseh sütemény nagy népszerűségnek örvend a mézes sütiket kedvelők körében. Nem hiába, hiszen harmonikusan ötvözi a méz, dió és karamell gazdag ízvilágát, miközben omlós és szaftos rétegei minden falatnál házias, melegséget árasztó élményt nyújtanak.

 

Otthon is elkészíthetjük, a legnagyobb fejtörést talán a krém alapanyagának, a karamellizált sűrített tejnek (dulce de leche) a beszerzése/elkészítése jelenthet. Ezt orosz boltokban is be lehet szerezni készen, de a Nesle-nek is van saját márkás terméke (Carnation), ami egyre több helyen kapható.
Több helyen olvastam, miként varázsolhatunk magunk sűrített tejből karamell krémet, ehhez ezt a leírást ajánlom a leginkább.

Egy kedves barátnőm egy argentín lánytól megkapta az eredeti dulce de leche elkészítéséenk az alapanyagait: 3 liter tej, 80 dkg cukor, vaníliarúd, szódabikarbóna. Ezt kb 3-4 óráig kell főzni. Akkor jó, ha a kicsöpögtetett próba-csepp gyöngyként áll össze.

A sütéssel, a krémmel és az összeállítással két óra alatt lehet végezni, a díszítés marad hátra csupán a tálalás előtt. E kettő között viszont minimum egy-két napot állnia kell hűvös helyen, mert így érnek össze az ízek és vágható.

Ez a mennyiség egy normál 16 szeletes Marlenka tortához lesz elegendő.

 

Marlenka lapok lapok elkészítése:

 

Hozzávalók :

600 g finom liszt
200g barnacukor
3 evőkanál méz
100g vaj
2db tojás
1 ek. szódabikarbóna
1 ek. ecet (10%)
2 ek. tejföl

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit gőz felett összeolvasztjuk (kivéve a lisztet), majd hozzáadjuk a lisztet, és sima tésztát gyúrunk.

2. Hat darab egyforma gombócot készítünk, és sütőpapíron vékony lapokat nyújtunk, majd egyenként kisütjük 180 °C-on kb. 6–8 perc alatt.

 

Marlenka krém elkészítése:

Hozzávalók:

900g karamell krém

350g vaj
100g darált dió
4 cl konyak

A krém elkészítése :

A krémhez a puha vajat kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és diót.

 A Marlenka összeállítása:

A lapokat megkenjük a krémmel, és egymásra rétegezzük. A tetejére is kerül krém és darált dió vagy morzsolt lap.  Lefóliázzuk és egy éjszakára állni hagyjuk, hogy a lapok összepuhuljanak.

A tálalás előtti utolsó díszítéshez használhatunk 150g darált diót vagy 50g csokoládét.

 

További infó, érdekesség a Marlenka torta kapcsán:

 

A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás.

Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.

Keresés…

Kosár értéke:

Legutolsó blogbejegyzések:

  • Zserbó
    A zserbó nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem – ez a sütemény méltán vált legendává a magyar konyhában. A dió, a házi baracklekvár és a csokoládé tökéletes harmóniája minden falatban az otthon melegét idézi. Nagymamáink generációk óta sütik, mi pedig továbbadjuk a mi receptet – mert van, ami nem megy ki a divatból.
  • Marleka torta
    A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás. Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.
  • Mézes zserbó
    Mézes zserbó, vagyis a mézes krémes "továbbfejlesztett" változata, amikoris a középső krém helyett baracklekvárral töltjük a mézes lapokat és a tetejét csokikrémmel édesítjük.
  • Mézes krémes
    Mézes krémes, vagyis egyike azoknak a süteményeknek, amelyek íze azonnal visszarepít minket a gyerekkorba. A puha, mézes lapok, a lágy vaníliás krém és a tetején a csillogó porcukorfelhő olyan kombinációt alkotnak, amely generációk óta meghatározza az ünnepi asztal hangulatát.
  • Fondán vagy fondant? Tudod mi a különbség?
    Ha mindkét fogalmat hallottad már és nem tudod mi a különbség vagy azt hitted ezek ugyanazok a fogalmak, ez a cikk neked szól...

Legolvasottabb blogbejegyzések:

Hasonló bejegyzések

Sós, sajtos rúd

Sós, sajtos rúd

Te is szereted a jól bevált recepteket? Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!   Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje. Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.   Hozzávalók: 500 g...

bővebben
Keksz kinyomó recept

Keksz kinyomó recept

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni. Az ilyen és ehhez hasonló...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Zserbó

Zserbó

A zserbó nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem – ez a sütemény méltán vált legendává a magyar konyhában. A dió, a házi baracklekvár és a csokoládé tökéletes harmóniája minden falatban az otthon melegét idézi. Nagymamáink generációk óta sütik, mi pedig továbbadjuk a mi receptet – mert van, ami nem megy ki a divatból.

bővebben
Mézes zserbó

Mézes zserbó

Mézes zserbó, vagyis a mézes krémes „továbbfejlesztett” változata, amikoris a középső krém helyett baracklekvárral töltjük a mézes lapokat és a tetejét csokikrémmel édesítjük.

bővebben
Mézes krémes

Mézes krémes

Mézes krémes, vagyis egyike azoknak a süteményeknek, amelyek íze azonnal visszarepít minket a gyerekkorba. A puha, mézes lapok, a lágy vaníliás krém és a tetején a csillogó porcukorfelhő olyan kombinációt alkotnak, amely generációk óta meghatározza az ünnepi asztal hangulatát.

bővebben
Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették. Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni...

bővebben
Oreo keksz egyszerűen

Oreo keksz egyszerűen

Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is. Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy....

bővebben
Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy a fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető. Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy...

bővebben
Az eredeti Dobos torta

Az eredeti Dobos torta

Számtalan féle pudingos, aranykrémes, vajkrémes variációt lehet olvasni, de hát az eredeti dobos torta az mégis csak az eredeti! Tudtad, hogy a Dobos torta bekerült a Magyar Élelmiszerkönyv leírásaiba? Magyarán minden cukrászdában az abban leírtak szerint kell eljárni...

bővebben
Zabpelyhes túrótorta

Zabpelyhes túrótorta

Barbit a szénhidrát és kalória szegény, sportos életmódjához igazodva egy müzli hajóban utazó zabpelyhes túrótorta köszöntette szülinapján. A hétköznapi szaladásban, ha lemondasz a külsőségekről és a díszítésről egy óra alatt egészséges müzliágyon tálalt túrós...

bővebben