Mézes krémes receptje egy normál tepsi méretű mennyiség elkészítéséhez.
A mézes krémes lapok:
Hozzávalók :
300g liszt
1db egész tojás
1db tojás sárgája
8g szódabikarbóna
40g vaj
30g méz
100g cukor
A mézes lapok elkészítése:
1. A cukrot, a vajat és a mézet „csípősre” (ez kb 55-60C-ot jelent) összemelegítjük
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tojást és a plusz tojássárgáját
3. Hosszáöntjük a megmelegített mézes keveréket és összegyúrjuk, majd fél órát hagyjuk pihenni
4. Négy részre osztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőle, megszúrkáljuk
5. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt készre sütjük
A krém elkészítése:
Hozzávalók:
800ml tej
3db tojás sárgája
80g kukorica keményítő
180g cukor
1cs. vaníliás cukor
320g vaj
130g porcukor
Díszítéshez:
50g porcukor
A krém elkészítése :
1. a tejből 7dl-t elkezdünk melegíteni egy lábasban
2. a tojást, a cukrot, keményítőt és a vaníliát a maradék pici tejjel csomómentesre elkeverjük, a meleg tejből is öntünk hozzá
3. a keveréket lassan hozzáönjük a tejhez és tűz felett folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük
4. a főzött alapanyagot egy üvegedényben hagyjuk kihűlni
5. a vajas krémhez a vajas alapot elkészítjük, vagyis a puha vajat a porcukorral kihabosítjuk
6. Folyamatos keverés mellett a vajas alaphoz adagoljuk a kihűlt krémet
A Mézes krémes összeállítása:
A torta betöltése :
A tortalapokat három egyenlő arányban megkenjük a főzött vaníliás krémmel.
Lefóliázzuk és egy éjszakára állni hagyjuk, hogy a lapok összepuhuljanak.
Díszítés :
Porcukrot szitálunk a tetejére, de csokoládámázzal is bevonhatjuk.
További infó, érdekesség a Mézes krémes kapcsán:
A lapokat ne süssük túl, mert a túlsütött tészta nehezen fog visszapuhulni és a krémből sok nedvességet fog magába szívni.
A mézes sütemények története egészen az ókorig nyúlik vissza, de a mézes krémes, ahogy ma ismerjük, valószínűleg a 19–20. századi Közép-Európában alakult ki. A magyar konyhában szinte minden családnak van saját receptje – sokszor csak kézzel írott jegyzetekben, titkos hozzávalókkal.
Búzadarás krémmel is szokás tölteni illetve baracklekvárral a középső réteget, ez a süti mézes zserbó néven terjedt el és csokival húzzák át a tetejét.