Blog

Mézes krémes receptje egy normál tepsi méretű mennyiség elkészítéséhez.

A mézes krémes lapok:

Hozzávalók :

300g liszt

1db egész tojás

1db tojás sárgája

8g szódabikarbóna

40g vaj

30g méz

100g cukor

A mézes lapok elkészítése:

1. A cukrot, a vajat és a mézet „csípősre” (ez kb 55-60C-ot jelent) összemelegítjük
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tojást és a plusz tojássárgáját
3. Hosszáöntjük a megmelegített mézes keveréket és összegyúrjuk, majd fél órát hagyjuk pihenni
4. Négy részre osztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőle, megszúrkáljuk
5. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt készre sütjük

A krém elkészítése:

Hozzávalók:

800ml tej
3db tojás sárgája
80g kukorica keményítő
180g cukor
1cs. vaníliás cukor

320g vaj

130g porcukor

Díszítéshez:

50g porcukor

A krém elkészítése :

1. a tejből 7dl-t elkezdünk melegíteni egy lábasban
2. a tojást, a cukrot, keményítőt és a vaníliát a maradék pici tejjel csomómentesre elkeverjük, a meleg tejből is öntünk hozzá
3. a keveréket lassan hozzáönjük a tejhez és tűz felett folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük
4. a főzött alapanyagot egy üvegedényben hagyjuk kihűlni

5. a vajas krémhez a vajas alapot elkészítjük, vagyis a puha vajat a porcukorral kihabosítjuk

6. Folyamatos keverés mellett a vajas alaphoz adagoljuk a kihűlt krémet

A Mézes krémes összeállítása:

A torta betöltése :

A tortalapokat három egyenlő arányban megkenjük a főzött vaníliás krémmel.

Lefóliázzuk és egy éjszakára állni hagyjuk, hogy a lapok összepuhuljanak.

Díszítés :

 

Porcukrot szitálunk a tetejére, de csokoládámázzal is bevonhatjuk.

További infó, érdekesség a Mézes krémes kapcsán:

A lapokat ne süssük túl, mert a túlsütött tészta nehezen fog visszapuhulni és a krémből sok nedvességet fog magába szívni.

A mézes sütemények története egészen az ókorig nyúlik vissza, de a mézes krémes, ahogy ma ismerjük, valószínűleg a 19–20. századi Közép-Európában alakult ki. A magyar konyhában szinte minden családnak van saját receptje – sokszor csak kézzel írott jegyzetekben, titkos hozzávalókkal.

Búzadarás krémmel is szokás tölteni illetve baracklekvárral a középső réteget, ez a süti mézes zserbó néven terjedt el és csokival húzzák át a tetejét.

Keresés…

Kosár értéke:

Legutolsó blogbejegyzések:

  • Zserbó
    A zserbó nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem – ez a sütemény méltán vált legendává a magyar konyhában. A dió, a házi baracklekvár és a csokoládé tökéletes harmóniája minden falatban az otthon melegét idézi. Nagymamáink generációk óta sütik, mi pedig továbbadjuk a mi receptet – mert van, ami nem megy ki a divatból.
  • Marleka torta
    A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás. Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.
  • Mézes zserbó
    Mézes zserbó, vagyis a mézes krémes "továbbfejlesztett" változata, amikoris a középső krém helyett baracklekvárral töltjük a mézes lapokat és a tetejét csokikrémmel édesítjük.
  • Mézes krémes
    Mézes krémes, vagyis egyike azoknak a süteményeknek, amelyek íze azonnal visszarepít minket a gyerekkorba. A puha, mézes lapok, a lágy vaníliás krém és a tetején a csillogó porcukorfelhő olyan kombinációt alkotnak, amely generációk óta meghatározza az ünnepi asztal hangulatát.
  • Fondán vagy fondant? Tudod mi a különbség?
    Ha mindkét fogalmat hallottad már és nem tudod mi a különbség vagy azt hitted ezek ugyanazok a fogalmak, ez a cikk neked szól...

Legolvasottabb blogbejegyzések:

Hasonló bejegyzések

Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

A linzer tészta gyorsan és könnyen elkészíthető, sokáig eláll és mindenki szereti (cukrászdákban toplistás;). Ha előrelátó akarsz lenni egy-egy ünnepre megsütheted akár egy hónappal hamarabb. Remek ajándék egy szép dobozban barátoknak, kollégáknak, vendégségbe. Ha nem...

bővebben
Keksz kinyomó recept

Keksz kinyomó recept

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni. Az ilyen és ehhez hasonló...

bővebben
Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Szív alakú torta

Szív alakú torta

Hogyan készül szám illetve szív alakú torta a lehető legkevesebb maradékkal? Először itt a szív alakú torta készítése. Torta keret/karikában süss egy kör alakú és egy négyzet alakú piskótát, melyet krémmel kell tölteni/rétegezni és hagyni összeállni egy éjszaka alatt....

bővebben

Gyümölcsös joghurt torta

Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli. Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb. A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos...

bővebben
Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

A fekete erdő torta csokoládés piskótáját három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.   A...

bővebben
Eszterházy torta

Eszterházy torta

Amióta cukrászkodásra adtam a fejem, a barátaimat, családomat még jobban megismerhettem. Az utóbbi időben tudatosabban figyelem az elejtett mondatokat, statisztikát még nem készítettem, de az Eszterházy torta toronymagasan vezet a kedvencek között. Ez az ikonikus...

bővebben
A cukrász tanfolyam

A cukrász tanfolyam

 Cukrász tanfolyam élmények Nem is gondoltam volna, amikor 2013 őszén cukrásztanulónak álltam, hogy ennyi mindent fogok tanulni és úgymond sorsfordító lesz az életemben ez a döntés. Abban viszont szinte biztos voltam, hogy egy cukrász tanfolyam minden percét biztosan...

bővebben
Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

A cukrász gyakorlati vizsga tétel címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túrós uzsonna süteményt  Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. A tésztája olyan mint a kalácsé és a briósé, de plusszban isteni túrótöltelék is van rajta, melyet...

bővebben