Blog

Mézes zserbó

Szerző: | -

bMézes zserbó, vagyis a mézes krémes egy újabb variációja, amikoris a középső krém helyett aracklekvárral töltjük a mézes lapokat és a tetejét csokikrémmel édesítjük.

Hasonló módon készül, mint a mézes krémes, ez a mennyiség ugyanúgy egy normál tepsi méretű mennyiség elkészítéséhez lesz elegendő.

A mézes lapok lapok elkészítése:

Hozzávalók :

300g liszt

1db egész tojás

1db tojás sárgája

8g szódabikarbóna

40g vaj

30g méz

100g cukor

A mézes lapok elkészítése:

1. A cukrot, a vajat és a mézet „csípősre” (ez kb 55-60C-ot jelent) összemelegítjük
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tojást és a plusz tojássárgáját
3. Hosszáöntjük a megmelegített mézes keveréket és összegyúrjuk, majd fél órát hagyjuk pihenni
4. Négy részre osztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőle, megszúrkáljuk
5. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt készre sütjük

A krém elkészítése:

Hozzávalók:

800ml tej
3db tojás sárgája
80g kukorica keményítő
180g cukor
1cs. vaníliás cukor

320g vaj

130g porcukor

 

A krém elkészítése :

1. a tejből 7dl-t elkezdünk melegíteni egy lábasban
2. a tojást, a cukrot, keményítőt és a vaníliát a maradék pici tejjel csomómentesre elkeverjük, a meleg tejből is öntünk hozzá
3. a keveréket lassan hozzáönjük a tejhez és tűz felett folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük
4. a főzött alapanyagot egy üvegedényben hagyjuk kihűlni

5. a vajas krémhez a vajas alapot elkészítjük, vagyis a puha vajat a porcukorral kihabosítjuk

6. Folyamatos keverés mellett a vajas alaphoz adagoljuk a kihűlt krémet

A Mézes krémes összeállítása:

A torta betöltése :

A tortalapokat egy réteg vajas krémmel, egy réteg barack lekvárral, majd újra egy réteg vajas krémmel töltjük.

Lefóliázzuk és egy éjszakára állni hagyjuk, hogy a lapok összepuhuljanak.

Díszítés :

 

Csokoládámázzal vontjuk be, mint a zserbót.

Hozzávalók:

40g holland kakaópor
60g tej
70g vaj
100g cukor

Csokimáz elkészítése:

1. a kakaóport, a cukrot és a tejet össze kell melegíteni
2. amint csomómentes hozzáadjuk a felkockázott puha vajat
3. apró lyukú szűrőn átszűrjük az egészet, nehogy csomós maradjon
4. a fóliát eltávolítva érdemes megfordítani a süteményt és erre az egyenletes felületre önteni a csokimázat

5. elsimítjük a mázat, majd legalább egy fél órára hűtőbe tesszük, hogy vághatóra szilárduljon a máz

További infó, érdekesség a Mézes zserbó kapcsán:

A lapokat ne süssük túl, mert a túlsütött tészta nehezen fog visszapuhulni és a krémből sok nedvességet fog magába szívni.

A mézes sütemények története egészen az ókorig nyúlik vissza. A magyar konyhában szinte minden családnak van saját receptje – sokszor csak kézzel írott jegyzetekben, titkos hozzávalókkal.

Keresés…

Kosár értéke:

Legutolsó blogbejegyzések:

  • Zserbó
    A zserbó nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem – ez a sütemény méltán vált legendává a magyar konyhában. A dió, a házi baracklekvár és a csokoládé tökéletes harmóniája minden falatban az otthon melegét idézi. Nagymamáink generációk óta sütik, mi pedig továbbadjuk a mi receptet – mert van, ami nem megy ki a divatból.
  • Marleka torta
    A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás. Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.
  • Mézes zserbó
    Mézes zserbó, vagyis a mézes krémes "továbbfejlesztett" változata, amikoris a középső krém helyett baracklekvárral töltjük a mézes lapokat és a tetejét csokikrémmel édesítjük.
  • Mézes krémes
    Mézes krémes, vagyis egyike azoknak a süteményeknek, amelyek íze azonnal visszarepít minket a gyerekkorba. A puha, mézes lapok, a lágy vaníliás krém és a tetején a csillogó porcukorfelhő olyan kombinációt alkotnak, amely generációk óta meghatározza az ünnepi asztal hangulatát.
  • Fondán vagy fondant? Tudod mi a különbség?
    Ha mindkét fogalmat hallottad már és nem tudod mi a különbség vagy azt hitted ezek ugyanazok a fogalmak, ez a cikk neked szól...

Legolvasottabb blogbejegyzések:

Hasonló bejegyzések

Sós, sajtos rúd

Sós, sajtos rúd

Te is szereted a jól bevált recepteket? Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!   Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje. Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.   Hozzávalók: 500 g...

bővebben
Keksz kinyomó recept

Keksz kinyomó recept

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni. Az ilyen és ehhez hasonló...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Zserbó

Zserbó

A zserbó nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem – ez a sütemény méltán vált legendává a magyar konyhában. A dió, a házi baracklekvár és a csokoládé tökéletes harmóniája minden falatban az otthon melegét idézi. Nagymamáink generációk óta sütik, mi pedig továbbadjuk a mi receptet – mert van, ami nem megy ki a divatból.

bővebben
Marleka torta

Marleka torta

A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás. Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.

bővebben
Mézes krémes

Mézes krémes

Mézes krémes, vagyis egyike azoknak a süteményeknek, amelyek íze azonnal visszarepít minket a gyerekkorba. A puha, mézes lapok, a lágy vaníliás krém és a tetején a csillogó porcukorfelhő olyan kombinációt alkotnak, amely generációk óta meghatározza az ünnepi asztal hangulatát.

bővebben
Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették. Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni...

bővebben
Oreo keksz egyszerűen

Oreo keksz egyszerűen

Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is. Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy....

bővebben
Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy a fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető. Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy...

bővebben
Az eredeti Dobos torta

Az eredeti Dobos torta

Számtalan féle pudingos, aranykrémes, vajkrémes variációt lehet olvasni, de hát az eredeti dobos torta az mégis csak az eredeti! Tudtad, hogy a Dobos torta bekerült a Magyar Élelmiszerkönyv leírásaiba? Magyarán minden cukrászdában az abban leírtak szerint kell eljárni...

bővebben
Zabpelyhes túrótorta

Zabpelyhes túrótorta

Barbit a szénhidrát és kalória szegény, sportos életmódjához igazodva egy müzli hajóban utazó zabpelyhes túrótorta köszöntette szülinapján. A hétköznapi szaladásban, ha lemondasz a külsőségekről és a díszítésről egy óra alatt egészséges müzliágyon tálalt túrós...

bővebben