Mézeskalács

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála megrendezett mézeskalács tanfolyam egyenlőre még nem foglalkoztatott, nagyon távolinak tűnt.

Majd tavasszal, a cukrász vizsga időszakában határoztam el, hogy tovább képzem magam és részt veszek az alap kurzuson.

Úgy gondoltam, a kezdő tanfolyam pont nekem való, mert szerettem volna azt a tudást magamba szippantani, amit Anikó munkáiban láttam. Abban az évben kivételesen vártam a szeptember végét, mert csak akkor volt szabad időpont. Már ekkor sejtettem, hogy ez egy meghatározó lépés lesz az életemben.

Mérföldkő – Az Ékes Édes Stúdióban 2014.09.26.-án jártam először mézeskalács tanfolyam résztvevőként

Egy kedves hölgy a tanfolyam végén úgy búcsúzott el és ezzel az én gondolataimat is megfogalmazta, hogy

„nagyon jót várt és még annál is sokkal jobb volt ez a pár nap.” – Én is így éreztem.

pedig én csak az utolsó díszítős napra mentem, így belecsöppentem egy összeszokott kis társaságba. Viszont érdekes, hogy azon az egy napon is születtek mai napig tartó jó barátságok.

A lányok két napban megtanulták a tészta gyúrásának, nyújtásának, sütésének minden „csínját bínját” és nekem is sütöttek kisebb- nagyobb szíveket és egyéb madár, lepke formákat. Én őszintén csak ámultam és bámultam a gyönyűrű, mondhatni tökéletes mézeskalácsok láttán.

 

 

Anikó rendszerezve megmutatta a különféle díszítő elemeket, mi mindent ki lehet hozni a porcukor és tojásfehérje keverékéből. Először fólián gyakoroltuk a különféle díszítési módokat, mint általános iskola első osztályban soronként gyakorolva a pöttyöket, cseppeket, kapukat stb., majd kiélhettük a kreativitásunkat a süteményeken is.

Én és az íróka ~ glazúr 🙂

Mindenkinek volt egy fő munkadarabja, de előtte kisebb szívecskéken gyakorolhattunk.

Sajnos az előző estéket nem Cserszegtomajon töltöttem, így ad hoc, különösebb koncepció nélkül készült a fő munka darabom. A többiek esténként azt a házi feladatot kapták, hogy készítsél a koncepciót, rajzos tervet, a nagy munkadarab díszítésére lehetőleg egyedi ötlet alapján.

 

ez volt a fő munkám, félkész állapotban

 

A többi szívet is nagyon szerettem és végre kismadár díszítésre is kaptam ötleteket.

 

 Az első tanfolyami élményt még több is követte, haladó díszítő tanfolyamon és haladő sütő tanfolyamon is részt vettem később.