Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is.
Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy. Egyszerű nasinak tökéletes, a gyerekek tutira szeretik és kirándulásokon vagy egyszerű uzsonnának csomagolva életet menthet ez a kis energiabomba kakaós keksz.
Sütés után egész puha, ami később ropogósabb, bár ha nem sajnáljuk tőle a krémet, így újra visszapuhult. Hideg tejjel a legfinomabb.
27 dkg liszt
6 dkg holland kakaó por
21 dkg porcukor
17 dkg vaj
1 db tojás
kk sütőpor
15 dkg vaj
28 dkg porcukor
1 csomag vanílilás cukor
1. A keksz hozzávalóit kézzel össze kell gyúrni (de elég csak addig, amíg össze nem áll, tovább nem szükséges).
2. Lisztezett deszkán kinyújtani 3-4 mm vastagra és kiszaggatni. Én most cakkos szélű karikával hajaztam az Oreo-s kinézetre, de a küllemet bőven lehet még hova fokozni. Sütipecséttel a gyerekeket is be lehet vonni a mókába.
3. Nem szükséges a sütőlemezt sütőpapírral bélelni, mert a tészta vajas jellege miatt abszolút nem ragad le.
Ha a sütés előtt pár percre a tepsin várakozó kekszeket egy az egyben a hűtőbe tesszük, biztosabban megtartja a formáját. (nyújtás során felmelegszik a vaj és csak tovább olvadna, ha hűtjük jobban megtartja a tészta az alakját)
4. 180 fokon kell sütni kb. 10 percig
5. a krémnek a vajat nagyon alaposan ki kell habosítani a porcukorral (én legalább 10 percig szoktam normál robot géppel magas fordulatszámon így keverni), így finom lesz, nem azt a tipikus vajas ízt kapjuk
A vajas krémek akkor lesznek igazán krémesek és lágyak, ha nem sajnáljuk az időt a kikeverésre. Robotgéppel, még ha túlzásnak is tűnik, 10 percig szoktam keverni.
6. habzsákkal töltöttem be a kekszeket, mert így mutatósabb volt, de bőven elég kanállal megkenni a karikákat és összeragasztani
7. azonnal fogyasztható
Jó étvágyat!