utazás

Oreo keksz egyszerűen

Oreo keksz egyszerűen

Szerző: | utazás

Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is.

Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy. Egyszerű nasinak tökéletes, a gyerekek tutira szeretik és kirándulásokon vagy egyszerű uzsonnának csomagolva életet menthet ez a kis energiabomba kakaós keksz.

Sütés után egész puha, ami később ropogósabb, bár ha nem sajnáljuk tőle a krémet, így újra visszapuhult. Hideg tejjel a legfinomabb.


Hozzávalók: (kb. 20 db keksz lesz belőle)

keksz:

27 dkg liszt

6 dkg holland kakaó por

21 dkg porcukor

17 dkg vaj

1 db tojás

kk sütőpor

krém:

15 dkg vaj

28 dkg porcukor

1 csomag vanílilás cukor

Elkészítés:

1. A keksz hozzávalóit kézzel össze kell gyúrni (de elég csak addig, amíg össze nem áll, tovább nem szükséges).

2. Lisztezett deszkán kinyújtani 3-4 mm vastagra és kiszaggatni. Én most cakkos szélű karikával hajaztam az Oreo-s kinézetre, de a küllemet bőven lehet még hova fokozni. Sütipecséttel a gyerekeket is be lehet vonni a mókába.

3. Nem szükséges a sütőlemezt sütőpapírral bélelni, mert a tészta vajas jellege miatt abszolút nem ragad le.

Ha a sütés előtt pár percre a tepsin várakozó kekszeket egy az egyben a hűtőbe tesszük, biztosabban megtartja a formáját. (nyújtás során felmelegszik a vaj és csak tovább olvadna, ha hűtjük jobban megtartja a tészta az alakját)

4. 180 fokon kell sütni kb. 10 percig

5. a krémnek a vajat nagyon alaposan ki kell habosítani a porcukorral (én legalább 10 percig szoktam normál robot géppel magas fordulatszámon így keverni), így finom lesz, nem azt a tipikus vajas ízt kapjuk

A vajas krémek akkor lesznek igazán krémesek és lágyak, ha nem sajnáljuk az időt a kikeverésre. Robotgéppel, még ha túlzásnak is tűnik, 10 percig szoktam keverni.

6. habzsákkal töltöttem be a kekszeket, mert így mutatósabb volt, de bőven elég kanállal megkenni a karikákat és összeragasztani

7. azonnal fogyasztható

 

Jó étvágyat!