A piskóta sütés azzal együtt, hogy egy egyszerű alap tészta a sütemények világában, aminek számtalan felhasználási lehetősége van és sok háziasszonynak rutin elkészíteni, meg vannak a maga fortélyai. Egy-két alapvetéssel, még ha nem is fátylat lebbentem le, remélem tudok segíteni. Tévhitek is keringenek, ezeket pedig eloszlatjuk.
7db tojás,
140g cukor (7 evőkanál)
140 g liszt (7 evőkanál), ha kakaós tésztát szeretnél a liszt kb a 5-10%-a kakaópor legyen
Ha vékony lapokat szeretnénk, akkor a sütőpapírok hátoldalára felrajzoljuk a kívánt méretet és az egyenlő adagokban halmozott krémeket egyenletesen elkenjük. 10 perc alatt megsül és ezt a végén szeletelni sem kell.
Dobos tortához, stefánia tortához ilyen vékony dobos lapot kell sütni. Ha szeretnéd tudni, hogyan készül az eredeti dobos torta egy bejegyzésemben olvashatsz róla.
Az a hír járja, hogy piskóta sütés közben a sütőt nem szabad nyitogtani. Ez egy vásosi legenda! Nyugodtan ki lehet nyitni ellenőrizni, hogy meg sült e tészta.
Ha karikában van, végezhetünk tűpróbát is. De nekem leginkább az jött be, hogy a tenyeremet ráhelyezem és ha egy finom „sercegést” érzek még a tenyerem alatt, akkor tudom ebből még kicsit nyers, sülhet még. Ha ráhelyezem a tenyerem és puha, ruganyos az érzés ebből tudom, hogy kisült.
A cukrász szakmában a piskóta tészta, mint kifejezés nem használatos, ugyanis felvert a neve 🙂
Amikor a gyakorlati heteimet töltöttem egy cukrászdában, arra gondoltam, na majd ott tudom már végre szakmai módon is kifejezni magam… Namármost ott egész egyszerűen masszának hívják a piskótát, se nem felvert, se nem piskóta, massza. Sötét massza és világos massza vagyis kakaós piskóta és a világos piskóta.
A cukrász műhelyben egyszerre 20,30 vagy 40 tojásból készítettük a masszát, ennyi volt a gép kapacitása. Egyszerre így hat ugyanolyan tortát tudtunk elkészíteni. Miután géppel felvertük a sárgáját is és a fehérjét is a gépben, kézzel dolgoztuk bele a lisztet.
Vigyázni kell, hogy óvatosan keverjük a felvert fehérjét ne törjük össze ill. így kézzel jobban lehetett érezni a tál akarom mondani az üst aljára leülő lisztet. Sokáig viszont nem szabad se ilyen nagy tömegben, se kicsiben kevergetni, mert ahogy ezt a cukrászok mondják, „ledöglik a tészta„. Imádom ezt a szakzsargont 🙂