Blog

Sós, sajtos rúd

Szerző: | sós

Te is szereted a jól bevált recepteket?

Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!

 

Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje.

Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.

 

Hozzávalók:

500 g fehér liszt

200 g reszelt sajt (a tetejére is ebből teszünk hivatalosan)

300 g vaj

20 g élesztő + fél dl tej + 2 kk cukor

20 g só (2,5 teáskanál)

2 db tojás sárgája + 1db a tetejére

tejföl (csak amennyit felvesz)

 

Elkészítés:

1. Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a kevéske cukorral.

Természetesen szárított élesztőt is lehet használni, ez esetben egy zacskó javasolt, ezt nem kell felfuttatni.

2. A lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal, beletesszük a sót, a sajtot és a tojások sárgáját.

A lisztet cukársz tanonc korom óta átszitálom, ezt mindeképp javaslom, mert így sokkal levegősebbek a sütemények.

3. Az élesztős tejjel összegyúrjuk és még annyi tejfölt teszünk bele, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen.

4. Hidegre tesszük egy éjszakára, folpackba csomagolva.

5. Másnap kb. fél cm vastagra nyújtjuk, az enyhén felvert tojás sárgájával megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal.

6. Előmelegített 180fokos sütőben világosbarnára sütjük. Ez kb. 10-15 perc sütőtől függően.

 

Kisérletezz! Sajt helyett pirított szezámmaggal, lenmaggal is szórhatod a sajtos rúd tetejét!

 

Tipp avagy hogyan tudod tempósan szép egyformára szabni, hogyan lesz kívánatos a sajtos rúd?

A kinyújtott tésztát először is kend le a tojás sárgájával és szórd meg sajttal és ez után vágd a kívánt hosszúságúra.

Ekkor még könnyen alá tudsz nyúlni és a tepsire helyezni a tégla lap alakú tésztát.

A sütőlemezen (amit nem kell leborítani sütőpapírral, hiszen a vaj miatt nem fog letapadni) pizza vágóval alakítsd egyforma szélességűre.

 

Kereskedelmi forgalomban lehet kapni kifejezetten rudakhoz készült műanyag sütemény szaggató formát.

Bevallom ilyet még nem használtam.

Ha Te igen, oszd meg velünk hozzászólásban a tapasztalataidat!

 

Kategóriák

Hasonló bejegyzések

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Szív alakú torta

Szív alakú torta

Hogyan készül szám illetve szív alakú torta a lehető legkevesebb maradékkal? Először itt a szív alakú torta készítése. Torta keret/karikában süss egy kör alakú és egy négyzet alakú piskótát, melyet krémmel kell tölteni/rétegezni és hagyni összeállni egy éjszaka alatt....

bővebben

Gyümölcsös joghurt torta

Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli. Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb. A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos...

bővebben
Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

A fekete erdő torta csokoládés piskótáját három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.   A...

bővebben
Eszterházy torta

Eszterházy torta

Amióta cukrászkodásra adtam a fejem, a barátaimat, családomat még jobban megismerhettem. Az utóbbi időben tudatosabban figyelem az elejtett mondatokat, statisztikát még nem készítettem, de az Eszterházy torta toronymagasan vezet a kedvencek között. Ez az ikonikus...

bővebben
A cukrász tanfolyam

A cukrász tanfolyam

 Cukrász tanfolyam élmények Nem is gondoltam volna, amikor 2013 őszén cukrásztanulónak álltam, hogy ennyi mindent fogok tanulni és úgymond sorsfordító lesz az életemben ez a döntés. Abban viszont szinte biztos voltam, hogy egy cukrász tanfolyam minden percét biztosan...

bővebben
Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

A cukrász gyakorlati vizsga tétel címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túrós uzsonna süteményt  Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. A tésztája olyan mint a kalácsé és a briósé, de plusszban isteni túrótöltelék is van rajta, melyet...

bővebben
Puding krém

Puding krém

A puding krém pontosabban a por fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket. Magyarán a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. És nem...

bővebben
Piskóta sütés

Piskóta sütés

Piskóta sütés egy standard 16 szeletes tortához A piskóta sütés azzal együtt, hogy egy egyszerű alap tészta a sütemények világában, aminek számtalan felhasználási lehetősége van és sok háziasszonynak rutin elkészíteni, meg vannak a maga fortélyai. Egy-két...

bővebben