Sajtos, sós, szeretjük!

Szerző: | Torta

 

 

 

2015.09.17.

 

Ti is szeretitek az állandóságot és a jól bevált recepteket?

 

Nálunk alaprecept ez a sós, sajtos rúd. Nincs nélküle nagy unokatesós szülinapozás, se népnap.

A kérdés már csak az, ki az éppen, aki elkészíti?!

 

 

 

Hozzávalók:

500 g fehér liszt

200 g reszelt sajt (a tetejére is ebből teszünk hivatalosan, de én azért mindig kipótlom kicsit 😉

300 g vaj

20 g élesztő + fél dl tej + 2 kk cukor

20 g só (2,5 teáskanál)

2 db tojás sárgája + 1db a tetejére

tejföl (csak amennyit felvesz)

 

Elkészítés:

1. Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a kevéske cukorral.

2. A lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal, beletesszük a sót, a sajtot és a tojások sárgáját.

3. Az élesztős tejjel összegyúrjuk és még annyi tejfölt teszünk bele, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen.

4. Hidegre tesszük egy éjszakára, folpackba csomagolva.

5. Másnap fél cm vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal és világosra sütjük.

 

Tipp avagy mitől lesznek könnyűszerrel, gyorsan szép egyforma hosszúak a rudak?

A kinyújtott tésztát először is lekenem a tojás sárgájával és megszórom sajttal és ez után vágom a kívánt szélességűre. Ekkor még könnyen alá tudok nyúlni és a tepsire helyezni a tégla lap alakú tésztát.

A sütőlemezen (amit nem borítok le sütőpapírral, hiszen a vaj miatt nem fog letapadni) pizza szeletelővel vágom egyforma vastagságúra.

 

 

 

Szép hétvégét!

Share This