Barbit a szénhidrát és kalória szegény, sportos életmódjához igazodva egy müzli hajóban utazó zabpelyhes túrótorta köszöntette szülinapján.
A hétköznapi szaladásban, ha lemondasz a külsőségekről és a díszítésről egy óra alatt egészséges müzliágyon tálalt túrós édességet készíthetsz gyümölccsel turbózva a leírás alapján
A zabpelyhes túrótorta gyakorlatilag egy zabpelyhes tészta rétegből és túrókrémből áll. A tésztát elő kell sütni, majd ráhalmozni a túrót és tovább sütni együtt egy rövid ideig.
160 g apró szemű zabpehely
70 g zabliszt (teljes kiőrlésű és fehér liszt keveréke is tökéletes, kipróbáltam így is)
csipet só
kevés fahéj
60 g eritit
130 g vaj
1. A zablisztet összekeverjük a zabpehellyel, eritrittel, fahéjjal, csipet sóval, majd a vajat is beledolgozzuk.
2. A formát sütőpapírral béleljük, majd egy egyenletesen beletömörítjük az alapot.
3. 1 órát pihentetjük így, majd ezt követően 20 percig elősütjük 175 fokra előmelegített sütőben.
4. Közben előkészítjük a túró tölteléket.
1/2 kg túró
2 kis doboz natúr joghurt
5 evőkanál apró szemű zabpehely
7 evőkanál eritritol
3 tojás
1 evőkanál kókuszzsír
egy citrom reszelt héja és leve
1. A tojások sárgáját az eritrittel és a kókuszzsírral felverjük, hozzáadjuk a túrót, a joghurtokat, a zabpelyhet, a citromlevet és héjat.
2. Robotgéppel alaposan kikeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjéket.
3. Az elősütött alapra öntjük a túrókrémet. Ízlés szerint gyümölccsel is megszórhatjuk, én az idénynek megfelelően körtét használtam most, de barack, áfonya is jó választás.
4. Visszadugjuk a sütőbe ugyanarra a hőmérsékletre és készre sütjük 20 perc alatt.
Fontos, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni a formában, különben hajlamos „összeesni”, ez igaz a sajttortákra is! Hidegen kitűnően szeletelhető.