A Gerbeaud-szelet vagyis a zserbó az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar sütemény – klasszikus rétegezett finomság, dióval, baracklekvárral és csokoládéval. Íme egy hagyományos, bevált zserbó recept.
A zserbó hozzávalói:
A tészta hozzávalói :
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 1 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
A töltelékének hozzávalói :
- 200–250 g darált dió
- 150 g porcukor
- 300 g sárgabaracklekvár (legjobb a házi!)
A zserbó tetejére :
- 150 g étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj vagy 50 g vaj (a fényes mázhoz)
A zserbó elkészítése:
A zserbó tészta elkészítése:
1. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
2. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk.
3. Három egyforma cipóra osztjuk, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük pihenni 30 percre.
Rétegzés:
1. A tepsit enyhén kivajazzuk vagy sütőpapírral béleljük.
2. Az első tésztát kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük.
3. Megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk a cukros dió felével.
4. Rátesszük a második tésztalapot, ismét lekvár + dió.
5. A harmadik lap kerül a tetejére, villával megszurkáljuk.
Sütés:
Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 30–35 percig sütjük, amíg aranybarnára sül.
Csokimáz:
- A csokit gőz felett felolvasztjuk az olajjal vagy vajjal, és a kihűlt sütemény tetejére simítjuk.
- Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a máz.
További tippek a Zserbó szelethez:
A zserbó másnap még finomabb, amikor a rétegek összeérnek. Késsel meleg vízbe mártva gyönyörűen szeletelhető.
Ha diós sütiket keresel, itt a diós marlenka receptje. Ha lekvárosakat keresel itt a tuti ischler/linzer recept.