Torta

Az eredeti Dobos torta

Az eredeti Dobos torta

Szerző: | Torta

Számtalan féle pudingos, aranykrémes, vajkrémes variációt lehet olvasni, de hát az eredeti dobos torta az mégis csak az eredeti!

Tudtad, hogy a Dobos torta bekerült a Magyar Élelmiszerkönyv leírásaiba? Magyarán minden cukrászdában az abban leírtak szerint kell eljárni a készítésekor? 

E szerint 5 dobos-piskótafelvertlap között található doboskrém, melyek közel egyenlő vastagságúak. A dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített dobostető alkotja. A dobostető fektetve helyezkedik el a tortán és egyéb díszítés nem engedélyezett.

Kíváncsi voltam az ízére, mert eddig a korábbi kóstolók alkalmával a csokikrém nem volt az igazi, leginkább a roppanós karamell tető miatt választottam.

Egy bökkenője van, hogy 99%-os kakaómasszát és kakaóvajat nehéz beszerezni. Kakaómasszát nem is kaptam, 80%-os étcsokit használtam.

Nekem ez a krém nagyon ízlett, én ha dobost sütök a jövőben nem adom alább ennél a krémnél az tuti. Kedvencemmé lett!

Története

Kicsit utána olvastam én is a történetnek. Dobos C. József híres pesti cukrászmester volt ennek a Hungarikumnak a megalkotója a XIX. században.

Akkoriban újként hatott, mind a forma mind az ízvilág, hiszen addig az emeletes, felcicomázott édességek voltak jellemzőek. Illetve akkoriban még nemigen használtak vajkrémet, leginkább főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek a torták.

Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos találmánya volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki  helyett cukrot tett a köpülő edénybe.

A cukrászmester az „elrontott” vajból alkotta meg híres művét. A receptet féltve őrizte visszavonulásáig, amikor is átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja. 

Ma már nagy örömünkre nekünk is van hozzá szerencsénk.

 

Íme a híres eredeti dobos torta receptje:

 

„1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vanílliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.”

A dobos lap sütésről egy korábbi bejegyzésben olvashatsz. Feldolgozhatóbb formában ajánlom Farkas Vilmos videós blogját, én is vele sütöttem.