A fekete erdő torta csokoládés piskótáját három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.
A fekete erdő torta eredetéről több elmélet is született, de a szálak minden esetben Németországba vezetnek és valóban, ott Fekete erdőben minden étterem, cukrászat menü kártyáján első helyen szerepel ez a tejszínes meggyes enyhén alkoholos csoda.
Számomra a legkedvesebb, bár a legvalószínűtlenebbnek tűnő elmélet a helyi népviselettel hozza összefüggésbe. A piros bojtok a kalapon a cseresznyére, a fehér blúz a tejszín habra, a fekete ruha pedig az egészen sötét piskóta tésztára emlékeztetnek.
forrás: Pinterest |
Tehát először is csokoládés piskótát kell sütni (akár előző este is, könnyebb szeletelni, ha áll egy napot és ugyanúgy friss). Egy normál 16 szeletes tortához (22cm átmérőjű karikához) 7 tojásból kell készíteni a tésztát.
7 db tojás
14 dkg cukor
14 dkg liszt és kakaópor keveréke (12 dkg liszt és 2 dkg (2 evőkanál) holland kakaópor)
meggytöltelék: 50 dkg meggy (mirelit is lehet vagy befőtt akár), cukor, keményítő vagy vaníliás pudingpor
csokoládés és tejszínes töltelék: 5 dl habtejszín, 5 dkg kakaópor, cukor, cseresznye pálinka
A piskótát három egyenlő vastagságú részre kell vágni. Ha nincsen habzsákunk három erősebb pl. mélyhűtő zacskó egy ujjnyira kivágott sarka is tökéletesen alkalmas arra, hogy megtöltsünk a két réteget a három féle töltelékünkkel. Kívülről befelé haladva karika formákat rajzolunk az egyes színekkel.
Két szabály van: a legszélén nem lehet a meggyes rész és egyszer a csokis van kívül, egyszer pedig a tejszínes.
Így szeletelve, egymás alatt fölött másféle töltelék látható:
Fekete erdő torta töltelék
A díszítéshez 1 dl felvert tejszínhabot használtam, az oldalát csokidarabkákkal burkoltam és friss gyümölcs híján marcipán cserkókkal díszítettem.