Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli.
Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb.
A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos krémet pedig az alábbi módon készítettem el már több alkalommal, mindig más gyümölcsből, egyszóval bevált recept.
40 dkg natúr joghurt
40 dkg gyümölcs
cukor ízlés szerint a gyümölcs ízétől függően
8 dl habtejszín (min.30%)
20 g étkezési zselatin (egy zacskó)
Ezt a krémet öntsük a piskóta lapra vagy piskóta lapok közé és egy éjszakára tegyük hűtőbe. A kemény habbá vert tejszínnek és főként a zselatinnak köszönhetően megszilárdul és vágható lesz
A torta tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, gyümölccsel, reszelt csokoládéval, mandulával, vagyis ami passzol az ízhez.
Tulajdonképpen ez egy állati eredetű zselésítő anyag, melyet elsősorban háziállatok csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből állítanak elő. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyszeripar, fényképészet és a kozmetikai ipar alkalmazza. A megbízhatósága miatt szeretek vele dolgozni, de sokan idegenkednek a szagától, de ez tulajdonképpen csak a melegítéskor érezhető.
A barackos joghurt tortán a gyümölcsöket viszont egy tisztán növényi eredetű stabark néven kapható zselésítővel borítottam le. Ezt a port hígított citrusszörpben oldottam fel melegítés közben és kihűlés után ecsettel dolgoztam el a torta oldalán és a gyümölcsökön.