édes sütemény

Puding krém

Puding krém

Szerző: | édes sütemény

A puding krém pontosabban a por fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket.

Magyarán a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően.

És nem elhanyagolható szempont alapján gazdaságossági szempont is szólhat a mellett, hogy házilag készítsük le kedvenc pudingunkat.

Kukorica keményítőt érdemes otthon tartani egyébként is és más ételekben a liszt egy részét pótolni vele, sokkal krémesebb lesz tőle még egy leves is.

Kukorica keményítő kapható gluténmentes változatban is, így lisztérzékenyek is bátran készíthetnek házilag pudingot.

Tápióka keményítő?

A kukorica keményítő mellett tápióka keményítőt is használunk a sütéshez, pudingok készítéséhez. A tápióka gyakorlatilag a manióka növény gyökeréből kinyert keményítő, amit az afrikai és ázsiai országokban alapélelmiszerként fogyasztanak (jelenleg Thaiföld a tápiókalisztgyártás nagyhatalma), mint ahogy mi a kukoricát, burgonyát. Ugyanakkor ez a semleges ízű növény gluténmentes és a paleo étkezésben is megállja a helyét. Így bátran készíthető belőle bárkinek puding és sütemény is. 

De ha szót ejtünk a keményítőkről, nem mehetünk el a burgonya keményítő mellet sem szó nélkül. 

Mi a különbség a kukorica és burgonya keményítő között?

Mindkettő természetes sűrítőanyagként használható, liszt helyett mártások, krémek, levesek és pörkölések sűrítésére használható.

A kukoricakeményítő magasabb hőmérsékleten sűrít, a burgonyakeményítőnek azonban selymesebb textúrája van.

Így ez előbbit a hőkezelés kezdeténél, utóbbit a végén alkalmazd és inkább a mártásokhoz.  

A házi puding készítése

hozzávalók:

0,5l tej

2 evőkanál kukorica keményítő

kakaópor vagy vanília ízlés szerint

2-3 evőkanál cukor


elkészítés:

  • kevés tejben csomómentesen keverjük el a hozzávalókat
  • majd a többi tejjel felengedjük
  • folyamatos keverés közben főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik
  • majd hagyjuk kihűlni

Tippek és Trükkök!

és itt jön az, amit a cukrászdában tanultam, ahol természetesen szintén keményítővel dolgoztunk.

A puding felülete hűlés közben „bebőrösödik”, ezt én nem szeretem. De meg van a megoldás, letakarjuk!

Simíts folpackot a főző edényben a kész meleg puding krémre, ez kihűlés után lehúzható és láss csodát a krém teljesen egynemű, nem „kérgesedett meg” a teteje.

a meleg pudingot fedjük le frissentartó fóliával

ez a kihűlt puding, csak a levegőbuborékok hagytak nyomot

Tortákba önmagában a kihűlt puding lágy, dolgozz bele kihabosított vajat, ez további hűlés közben tartást ad a krémnek, nem folyik ki a lapok közül. Egy egyszerű piskóta tészta is tölthető vele.