A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!
Tankonyhán készült első kastélytortánk |
5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db tojásból. A piskóta sütéséről részletesen olvashatsz egy korábbi bejegyzésben.
A dobos lap kifejezés a dobostorta tésztájára utal, ami gyakorlatilag 5 db egyenként kisütött vékony lap.
Dobos lapot használunk az Eszterházy torta és a Stefánia torta esetén is, elletve a piramis szelethez.
kisült dobos lapok |
Ez a mennyiség egy normál 16 szeletes (22cm átmérőjű) tortához elegendő:
3dl + 6dl 30%-os habtejszín
30dkg cukor
|
tortakarika papírral bélelve |
pihenő után lehúzzuk a papír kabátot |
Pár órás (egy éjszakás) hűtőben pihenés után az oldalát „panírozhatjuk” csokidarával, pörkölt mogyoróval vagy mandulával, de maga a karamell krém is megteszi. A tetejét díszíthetjük saját krémjével, tejszínhabbal, karamelldísszel, rolettivel, csokis keksszel vagy akár Toffifee-vel is.
Nyers mogyorót, mandulát a sütőben egy tepsiben szétterítve, időként mozgatva 10 perc alatt meg lehet pirítani.
A tortát alulról felfelé tartó mozdulatokkal tudod „panírozni”. Legegyszerűbb úgy lehet kézbe venni a tortát, ha egy hosszú késsel alányúlsz.
így burkolunk mi 🙂 |
És miért kapta ez a karamell krémes csoda az osztrák barokk császári rezidenciáról a Schönbrunni kastély torta nevet? Sajnos mind ez idáig ezt nem tudtam kinyomozni, csak találgatni tudnék, minden esetre jól áll neki.