Torta

Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

Szerző: | Torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!

 

 

Tankonyhán készült első kastélytortánk

A tésztája piskóta

5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db tojásból. A piskóta sütéséről részletesen olvashatsz egy korábbi bejegyzésben.

A dobos lap kifejezés a dobostorta tésztájára utal, ami gyakorlatilag 5 db egyenként kisütött vékony lap.

Dobos lapot használunk az Eszterházy torta és a Stefánia torta esetén is, elletve a piramis szelethez.

 

kisült dobos lapok

 

Tölteléke karamell krém

Ez a mennyiség egy normál 16 szeletes (22cm átmérőjű) tortához elegendő:

hozzávalók

3dl + 6dl 30%-os habtejszín

30dkg cukor

 

Elkészítés

  1. a cukrot egy magas falú! lábasban folyamatos keverés mellett olvaszd fel
  2. 3 dl habtejszínt forrald fel
  3. a forró tejszín öntsd rá a folyékony sárgás cukorra, de nagyon vigyázz, mert fel fog futni az edény oldalán, addig kell keverni, amíg a cukor ismét fel nem olvad és besűrűsödik a karamell, majd hagyd kihűlni ezt a sűrű szirupot
  4. verj 6 dl habtejszínt kemény habbá és a forgasd bele a kihűlt karamellt
  5. a csokis lapokat ezzel a krémmel töltsd (én mindig tortakarikába töltöm, melyet papírral „bélelek”)
  6. a krémből tegyél félre egy keveset a hűtőbe az oldalára és a tetejére díszítésnek

 

 

tortakarika papírral bélelve

 

pihenő után lehúzzuk a papír kabátot

Díszítés

Pár órás (egy éjszakás) hűtőben pihenés után az oldalát „panírozhatjuk” csokidarával, pörkölt mogyoróval vagy mandulával, de maga a karamell krém is megteszi. A tetejét díszíthetjük saját krémjével, tejszínhabbal, karamelldísszel, rolettivel, csokis keksszel vagy akár Toffifee-vel is.

 

Nyers mogyorót, mandulát a sütőben egy tepsiben szétterítve, időként mozgatva 10 perc alatt meg lehet pirítani.

A tortát alulról felfelé tartó mozdulatokkal tudod „panírozni”. Legegyszerűbb úgy lehet kézbe venni a tortát, ha egy hosszú késsel alányúlsz.

 

 

 

így burkolunk mi 🙂

 

És miért kapta ez a karamell krémes csoda az osztrák barokk császári rezidenciáról a Schönbrunni kastély torta nevet? Sajnos mind ez idáig ezt nem tudtam kinyomozni, csak találgatni tudnék, minden esetre jól áll neki.

Schönbrunni kastély