Macaron recept

Köszönöm, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

A jövőben is igyekszünk hasznos tartalmakat megosztani veled, most itt elsőként

egy jól működő, kipróbált macaron elkészítéséről olvashatsz!

A megadott email címre is el fogom küldeni a receptet, hogy bármikor elkészíthesd!

Az elmúlt évek során számtalan macaron receptet próbáltam, amiben csupán az összetevők arányában volt különbség
és ehhez a recepthez tértem mindig vissza, mert ez bizonyult a legjobbnak. Bízom benne, hogy kipróbálod és Te is így látod 🙂

Ráadásként leírom a végtelenül egyszerű trüffel krémnek az elkészítését, amivel meg szoktam tölteni.

Ezt a krémet már az előző nap érdemes előkészíteni, mert egy napot kell álljon mielőtt krémesítjük.
Macaron (kb 30db süteményhez)
75g finomra őrölt mandulaliszt
115g porcukor
2db tojás fehérje
50g kristálycukor
elkészítés:
1. A porcukrot és finom mandulalisztet szitáljuk át és kevejük össze egy tálkában.
2. Egy tiszta és száraz tálban a tojásfehérjét robotgéppel felverjük, a cukrot folyamatosan apránként hozzáadjuk.
Addig verjük a fehérjét, amígy egy kemény habot nem kapunk. (ha a felfordítjuk a tálat, akkor is meg kell tartsa az alakját ez a hab)
3. A felvert habba szórjuk apránként a porcukros mandulát és keverjük el benne egy lapát segítségével egyenletesen
4. Por vagy gél állagú ételfestékkel javasolt színezni, erre pl. kiválóan alkalmasak a sok színben kapható magyar Fractal termékek
5. A tepsin használjunk sütőpapírt vagy szilikon lapot, erre nyomjunk habzsákból egyenletes kis köröket
Habzsáknak használhatunk mélyhűzacskót is az egyik csücskét kivágva, de mindezek hiányában igazából két kanál is megteszi, hogy halmocskánkat képezzünk.
6. Hagyjuk pihenni 45 percet szobahőmérsékleten
7. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, először ezen a hőfokon süssük 5 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 130 fokra és szárítsuk tovább újabb 5 percig.
A tepsin hagyjuk kihűlni a színes macaronokat, ekkor már könnyen leválik a lapról és meg is tölthetjük a krémmel.
Fehér csokis trüffel krém:
200g tejszín
150g fehércsokoládé
elkészítés:
1. A tejszínt felforraljuk
2. A csokoládét elkeverjük benne (gyorsan el fog benne olvadni)
3. Ha kihűlt tegyük a hűtőbe
4. Egy nap elteltével a megdermedt krémet robot géppel habosítsuk át, egy pár perc alatt lágy kenhető krémet kapunk
TIPP: Ezt a krémet el lehet készíteni természetesen akár ízesített csokoládéval, de meg lehet bolondítani aromákkal, citrom/lime reszelt héjával.
Illetve még egy-két gondolat a témában:
– finomra őrölt mandulalisztet érdemes inkább készen venni, mert az otthoni kévédarálók és malomörlők hajlamosan feladni a szolgálatot (leég a motor), a mandula túlságosan olajos mag ezekhez a készülékekhez és ennyit nem ér az egész
– a körülmények: macaront sütni, de főleg pihentetni nem ajánlatos a rotyogó vasárnapi húslevessel egy időben, mert borzasztóan nagy ekkor a páratartalom a konyhában, kedvezőbb a hűvösebb, de mindenesetre százaz idő
– tárolás: az előző gondolattal összefüggésben, célszerű a levegőtól elzártan pl. egy dobozban és hűtőben tárolni
– akkor a legfinomabb, ha legalább egy napot áll betöltve a sütemény, ekkorra érnek össze az ízek igazán, már persze ha tudunk enniyt várni 😀
Kellemes macaronozást kívánok!