Grillázs torták és csemegék

Dió és olvasztott cukor megformázva, ez a  pörkölt vagy égetett cukor torta másnéven.

A grillázs torta készítése

A grillázs torta készítés tradíciója hazánkban, főként a Jászság vidékén volt jellemző. Tájegységenként más-más elnevezéssel is találkozhatunk. Az Alföldön pörkölt cukor néven ismert, a Dunántúlon égetett cukor kifejezésként emlegetik. Bármelyiket is hallod gyakorlatilag ugyanarról cukros diós édességről van szó. Első sorban a vőlegény tortájaként ismert, de a házassági évfordulók, születésnapokok, névnapok alkalmából is kedves, személyre szóló, különleges ajándék lehet.

A lagzi egy pontján az ifjú pár apró darabokra töri és a násznépet kínálja a szélhullt darabokkal. 

Az a mondás járja, hogy minél több darabra törik az alkotás, annyi boldog évet tölt együtt az ifjú pár.

Hogyan készül a grillázs és miért készítik kevesen?

A grillázs torta olvasztott cukorból és valamilyen olajos mag keverékéből áll. A legelterjedtebb a dió, de találkozhatunk szezámmaggal, mákkal is akár, ezekkel az ízekkel még izgalmasabbá válik a torta szín és ízvilága. Elkészítése igen időigényes és rendkívül nagy gyakorlatot, összeszedettséget kíván, hiszen az olvasztott diós cukor csak melegen, szinte forrón formázható, mert hihetetlenül  gyorsan megszilárdul.  A különféle alkotó részek mind egyesével készülnek, így már csak ezért is tempósan kell dolgozni, hogy végül összeálljon a kompozíció egy egésszé. A szilárdulásnak köszönhetően a grillázs tortának erős a tartása és így akár több emeletet össze lehet építeni az apró elemekből. Vágni nem, csak törni lehet!  

A cukor olvasztasa
A grillázs nyújtása
A grillázs keverése
A grillázs vágása
A grillázs öntése
A grillázs alakítása