Grillázs torta
A grillázs torta készítés
A grillázs torta készítés tradíciója hazánkban, főként a Jászság vidékén volt jellemző. Tájegységenként más-más elnevezéssel is találkozhatunk. Az Alföldön pörkölt cukor néven ismert, a Dunántúlon égetett cukor kifejezésként emlegetik. Bármelyiket is hallod gyakorlatilag ugyanarról cukros diós édességről van szó. Első sorban a vőlegény tortájaként ismert, de születésnapokok, névnapon, jeles eseményekkor is kedves, személyre szóló, különleges ajándék lehet.
A lagzi egy pontján az ifjú pár apró darabokra töri és a násznépet kínálja a szélhullt darabokkal. Az a mondás járja, hogy minél több darabra törik az alkotás, annyi boldog évet tölt együtt az ifjú pár.
Hogyan készül a grillázs és miért készítik kevesen?
A grillázs torta olvasztott cukorból és valamilyen olajos mag keverékéből áll, a legelterjedtebb a dió, de találkozhatunk szezámaggal, mákkal is akár, ezzel is még izgalmasabbá válik a torta szín és ízvilága. Elkészítése igen időigényes és rendkívül nagy gyakorlatot, összeszedettséget kíván, hiszen az olvasztott diós cukor csak melegen, szinte forrón formázható, mert rendkívül gyorsan megszilárdul. A szilárdulásnak köszönhetően viszont erős a tartása és így akár több emeletet össze lehet építeni az apró elemekből.
Kedvencek
Egyedi megrendelés
Az üzenet mezőben várjuk az elképzelés, forma leírását, amit megálmodtál!