Gyakran ismételt kérdések
Hogyan készültnek a mézeskalácsok és milyen összetevőkből állnak?
Kézműves műhelyünkben tradícionális mézeskalács receptúra és eljárás szerint készülnek a kalácsok. Az összetevők finomliszt, méz, porcukor, tojás, az elengedhetetlen fűszerek és szódabikarbóna. A felületi díszítések porcukor és tojásfehérje különböző arányú ötvözetéből állnak, adott esetben élelmiszer festékekkel színezve. A tésztát az összeállítás után dagasztjuk, pihentetjük, majd újragyúrjuk a masszát. Nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük a kalácsokat. Sütés után fénymázzal kenjük át. Kézzel keverjük az írókát, melyet habzsákba töltve díszítjük a süteményeket. Száradást követően pedig egyesével csomagoljuk őket.
Olyan allergéneket tartalmazó hozzávalókkal is dolgozunk műhelyünkben, mint a glutént tartalmazó finomliszt, továbbá dió és szezámmag, Így termékeink ezeket az összetevőket is tartalmazzák/tartalmazhatják. A keresztszennyeződések miatt nem tudjuk garantálni, hogy a kínálatunk bármely eleme ezen allergénektől mentes.
Mind e mellett szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a díszes kalácsok első sorban ajándéktárgy funkciót töltenek be. A díszíthetőség és az időtállóság érdekében a tészta keményebb, mert több fázisban sokáig szárad. Így annak élvezeti értéke miatt első sorban nem fogyasztási céllal kínáljuk azokat.
Mennyi idő alatt készülnek el a kalácsok?
Mivel a díszített mézeskalácsokat többnyire megrendelésre készítem, ezért figyelembe kell venni az elkészítési időt, ami akár 2-3 hét is lehet. Ez változhat attól függően, hogy épp mennyi munkám van. Persze egy kiemelt időszakban mi is koncentráljuk erőinket, hogy el tudjunk készülni a megrendelésekkel.
Miként kerülnek csomagolásra a termékek?
A mézeskalácsok csomagolása átlátszó BOPP tasakba történik. Ez a celofánnál egy kicsit vastagabb átlátszó, ugyan szintetikus anyag, de élelmiszerek biztonságos szállítására és tárolására leginkább alkalmas. Igény szerint átlátszó ablakos papír díszdobozba is megoldható a csomagolás, ennek további költségét mindig jelezni, amennyiben ez felmerülne.
A tasak lezárása alap esetben víztiszta átlátszó köretikettel történik, de szabadon kérhető színben, stílusban hozzá illő raffiával, selyemszalaggal vagy organzával masnizva is. Erre én is mindig teszek javaslatot a levelezésben, mi az a “lezárási mód”, ami leginkább passzol a kiválasztott figurához, ünnepi alkalomhoz.
A csomagolás megőrzésére azért van szükség és nem ajánlott szabad levegőn tárolni ezeket a dísztárgyakat, mert a mézeskalács tészta és az íróka díszítés természetüknél fogva a levegő páratartalmát magukba szívják és így az állaguk megváltozik. E miatt a díszítés is lepereghet a kalácsról és a kalács színe is megváltozhat/kifakulhat, szélsőséges esetben elvesztheti az alakját is.
Nem beszélve arról, hogy ezek a természetes összetevőkből álló díszek olyan értékes alapanyagokból készülnek, mint a liszt, fűszerek, méz, vaj, tojás stb. és ebből kifolyólag csomagolás nélkül a kártevő bogarak is egy idő után sajnos felfedezhetik maguknak.
Az átlátszó BOPP tasakban tárolva viszont akár évekig gyönyörködhetünk az eredeti szépségükben és a színekben!
Milyen lehetőségek vannak a szállításra és a fizetésre?
A megrendelések véglegesítésére a végösszeg 30%-ának átutalásával van lehetőség. Az átutaláshoz elektronikus díjbekérőt küldök, majd annak kiegyenlítése után az előleg befizetéséről szóló számlát. Ezt követően elkészítjük a kért határidőre a megrendelt termékeket.
A szerződött futár szolgáltatók valamelyikével tudjuk kézbesíteni a csomagot megadott címre vagy kiválasztott GLS/Foxpost/MPL fiókba.
Személyes átvételre nincs lehetőség.
Ennél bővebben a szállítási és fizetési információkról itt lehet olvasni.
Hogyan tudom megrendelni az fényképes tortalapokat?
Megrendelni itt a webshopban tudod, ahol bankkártyás fizetésre is van mód. A fotókat viszont emailben várom hivatkozva a megrendelés számra.
Ha bizonytalan vagy illetve kérdéseid is lennének nyugodtan írj egyenesen nekem az info@sutikert.hu címre, igyekszem gyorsan válaszolni.
Kell e aggódjak az eurós fizetés miatt?
Tudom, hogy az eurós árak újdonságként hathatnak, de ne aggódj!
Bátran fizess ugyanúgy a bankkártyáddal, mint eddig bármilyen webshopban – ez nem minősül deviza utalásnak. Az árak euróban vannak feltüntetve, de a bankod automatikusan forintra váltja az összeget, és pontosan az aktuális árfolyam szerinti összeget vonja le a számládról. Semmi extra költség, semmi rejtett díj – egyszerű és gördülékeny folyamat!
Miként vannak csomagolva az ostya/cukorlapok, biztosan nem sérül meg?
A lapokat egy celofántasakba teszem, lezárom és mindezt egy merev karton borítékba helyezem. Így adom át a futárnak vagy helyezem az automatába. Ez a csomagolás garantáltan megvédi az ehető lapokat a nedvességtől illetve sérülésektől.
Valóban ehetőek a lapok, milyen festékkel történik a nyomtatás?
Igen! Az ostyalapok és a cukorlapok is rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, megbízható gyártótól szerezzük be őket. És ami a legfontosabb a nyomtatónk is rendelkezik HACCP tanúsítvánnyal. Kifejezetten erre a célra gyártott megbízható márkát választottunk. Hitelesített, élelmiszer tanúsítvánnyal rendelkező ételfestékkel dolgozunk.
Azt ugye tudjuk, hogy főleg gyerekeknél az élelmiszer festékek túlzott fogyasztása a tevékenységekre és a figyelemre káros hatással lehet, de ez esetben a felhasznált festék minimális, a túlzott fogyasztás esete azért nem áll fenn.
Étel érzékenyek is fogyaszthatják az ostya és cukorlapokat?
Az ostyalapok kevesebb összetevőből állnak (burgonyakeményítő, víz, olivaolaj és maltodrexin), gluténmentes. A cukorlap esetén pedig kifejezetten olyan terméket használunk, ami cukor, pálma olaj, glutén és titánium dioxid (E171) mentes!
Meddig lehet felhasználni a lapokat? Mit kell tudni a tárolásról?
Az ostyalapoknak és a cukorlapoknak is viszonylag hosszú a szavatossági ideje (gyártástól 2-3 év), a lejárat a kész tortalapon fel is lesz tüntetve. Viszont felhasználásig levegőtől elzárva, egy celofántasakban (így is szállítjuk) célszerű száraz, hűvös helyen tárolni (nem a hűtőben) (18-25°C) , mert a szabad levegőn kiszárad. és törékennyé válik. Közvetlenül a tortán való elhelyezés előtt javasolt kivenni a tasakból, ekkor könnyen vágható, méretre szabható.