Keksz kinyomó recept
Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni.
Az ilyen és ehhez hasonló kütyüknek ugye az lenne a hivatása, hogy egyszerűen és gyorsan kevés mosogatással mutatós sütemények készülhessenek. De egy jó recept hiányában ennek persze lőttek. Én is először a mellékelt arányok alapján futottam neki. Ugyan mind egy szemig elfogytak az amorf sütik, de sírhatnékom volt a híg massza felett, a csalódottságról nem is beszélve.
A megfelelő keksz kinyomó receptúra után kutatva meg is találtam a tutit. Mindösszesen 20 perc volt az elkészítés a gyúrással és sütéssel együtt.
És ez az ajánlott 3:2:1 arányú omlós tészta szép formályú sütiket ad.
A linzer tésztákat (más néven omlós tésztákat) kézzel gyorsan össze lehet és kell is dolgozni.
Először ez nem tűnik egy gyors műveletnek, de a kéz melegétől olvadó vaj mégis hozzásegít. Ha egy homogén buciba összeállt a tésztánk nem szabad tovább gyúrni, mert úgymond „ledöglik” a tészta, vagyis egy idő után szétesik.
A keksz kinyomó használatához még egy nagyon fontos momentum!
Csupasz tepsire lehet csak kinyomni, nem érdemes sütőpapírra, mert egész egyszerűen nem is tapad rá.
A sütés során kiolvadó vaj gondoskodik arról, hogy ne ragadjon a tepsire a keksz sütés közben. Egyszerű, gyors, minimális a mosogatás és hetekig elálló nassolni való a végeredmény.
Omlós tésztából készül egyébiránt a linzer és az ischler is, erről is írtam egy blogbejegyzést.
Itt a bevált keksz kinyomó recept
Hozzávalók (kb 50db keksz készül belőle)
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás enyhén felverve
fél zacskó sütőpor
Elkészítés:
Az összetevőket gyors mozdulatokkal gyúrd össze és töltsd meg vele a hengert.
A tepsire konykodás után mehet is a sütőbe 160-180 fokra, gyorsan kisül.
,
Természetesen lehet ízesíteni, a liszt egy része helyettesíthető kakaóporral (2-3 evőkanál a javasolt), kókusz reszelékkel, vaníliás cukorral, ki mit szeret. Legutóbb a liszt egy részét darált mandulával pótoltam.
Gluténmentes variációhoz a Mester Család Süteményliszt keverékét használom mindig nyírfacukorral.
Ha elkészült temperált csokoládéba is lehet mártani vagy lekvárba mártani.
Szívesen veszem, ha Ti is megosztjátok a tapasztalatotokat, melyik recept vált be, mivel dúsítjátok a kekszeket !? 🙂