Blog

A sütésben egy rég dédelgetett álmom, hogy végre igazán finom és szépen áthúzott francia minyont tudjak sütni, ahogy a nagykönyvben van megírva, ahogy Kugler Antal megismertette hazánkkal és aminek a fondán bevonatát is magam készítem. A mignon eredetileg, ahogy a nevében is benne van, egy aprócska, falatnyi sütemény volt, közel sem olyan nagy, mint a mai cukrászdákban.

Tudjátok a fondán az, ami a puncstortán és az Eszterházy-n is van! 

Ez a cukormassza nem összekeverendő a marcipánt kiváltó FONDANT néven ismert kinyújtható burkoló anyaggal, noha mindkettő név az alapanyagukra utal. 

A francia fondant szó, szájban könnyen olvadó cukorkát jelent, ez végül is mindkettőre igaz. 
A fondán a franciáktól ered, de a fondant bevonó egy amerikai találmány.

És ha már itt tartunk, mi az előnye a fondantnak a marcipánnal szemben? (ezt sokan kérdezitek tőlem)

a fondant előnyei: 
– fondant-tal szebben lehet dolgozni, vékonyabbra lehet nyújtani
– hófehér és az mégiscsak elegánsabban mutat pl. egy menyasszonyi tortán
– figurák készítésére tökéletes
– szebben színezhető
– különböző keménységben kapható, külön burkolásra (soft) és figurák készítéséhez
– sokoldalú felhasználhatóság
– kedvező ár
– házilag is elkészíthető, sok recept kering a neten, még olvasztott marshmallow-ból (igen, habcukorkából) is össze lehet állítani egy jól használható, nyújtható tortaburkolót

A fondant egyedüli hátránya (szerintem) az összetételében keresendő.

marcipán mellett szóló nyomós érvek:
– finom, mert mandulából készül
– tradícionális édesség
– nemes 
– természetes anyag

Még egy kis gyakorlati infó a marcipán/fondant nyújtáshoz, mindkettőre igaz, ez is sokszor kérdés: 
Keményítőn vagy porcukron kell kinyújtani! (nem liszten), lisztes összetételű tésztákat liszten, cukor összetételű nyújtható tésztát keményítőn/porcukron nyújtunk. Én az előbbit részesítem előnyben, mert a porcukortól fényes lesz a felülete, és a hűtőben a pára hatására ez az „izzadásos” folyamat csak fokozódik (na ez a cukrászok rémálma kategória) és személy szerint a szememnek szebb a matt burkolat. (de már hallottam olyat is, hogy valaki hajszárítóval fokozza a fényességet)

A Fondant a marcipánhoz hasonlóan torta burkolásra, díszítésre, figurák készítésére alkalmas

Visszatérve a minyonhoz, ez a francia desszert önmagában is elég pepecs munka (piskótát kell sütni, krémmel megtölteni, szeletelni), de főként a megfelelő hőmérsékletű fondánnal való áthúzás vagy kimártás jelenti számomra a kihívást.
Nagymamám sokszor meséli, hogyan készítették az ő cukrászdájukban anno, ott még hatalmas fém asztalokon kézzel (egy lapáttal) mozgatták a forró cukorszirupot, míg az a kihűlés közben megszilárdult, ezt el lehet körülbelül képzelni, milyen rettentően nehéz fizikai munka volt.
Ebbe a folyamatba nyújt bepillantást Farkas Vilmos videója

Persze ma már készen is meg lehet vásárolni ezt az iparilag előállított bevonó anyagot, Eszerházy fondant néven (az Ázsiában szoktam venni) és ezt csak melegíteni kell a kívánt hőfokra (40-50 fokra):

A cukrász vizsgánkon nem nekem jutott a minyon készítés (szerencsére:), de már nagyon sürgették a tálalásunkat, így gyorsan besegítettünk az egyik lányak, hogy gyorsan kimártsuk a maradék apró sütijét. Jujj, de milyen forró volt, egy pár napig a vizsgaélményre a hólyagos ujjaim is emlékeztettek. 

Minyonos életképek a műhely munkánkból:

le hangulatjel

Kvázi, ha túl meleg, nem lehet vele dolgozni, mert éget és túl folyós állagú, ha hűltebb a kelleténél, akkor nem terül el, vastag lesz és nem lehet elvágni.

Meg is kerestem most az első eszterházimat, melyen mint jégtáblák úszkáltak a fondán darabok:

2014. tavasz

Szerencsére az eszterházi sokak kedvence és a családom eltűri, hogy rajtuk kísérletezek, így azért lassan alakulgat:

Keresés…

Kosár értéke:

Legutolsó blogbejegyzések:

Legolvasottabb blogbejegyzések:

Hasonló bejegyzések

Sós, sajtos rúd

Sós, sajtos rúd

Te is szereted a jól bevált recepteket? Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!   Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje. Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.   Hozzávalók: 500 g...

bővebben
Keksz kinyomó recept

Keksz kinyomó recept

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni. Az ilyen és ehhez hasonló...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették. Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni...

bővebben
Oreo keksz egyszerűen

Oreo keksz egyszerűen

Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is. Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy....

bővebben
Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy a fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető. Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy...

bővebben
Az eredeti Dobos torta

Az eredeti Dobos torta

Számtalan féle pudingos, aranykrémes, vajkrémes variációt lehet olvasni, de hát az eredeti dobos torta az mégis csak az eredeti! Tudtad, hogy a Dobos torta bekerült a Magyar Élelmiszerkönyv leírásaiba? Magyarán minden cukrászdában az abban leírtak szerint kell eljárni...

bővebben
Zabpelyhes túrótorta

Zabpelyhes túrótorta

Barbit a szénhidrát és kalória szegény, sportos életmódjához igazodva egy müzli hajóban utazó zabpelyhes túrótorta köszöntette szülinapján. A hétköznapi szaladásban, ha lemondasz a külsőségekről és a díszítésről egy óra alatt egészséges müzliágyon tálalt túrós...

bővebben
Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

A linzer tészta gyorsan és könnyen elkészíthető, sokáig eláll és mindenki szereti (cukrászdákban toplistás;). Ha előrelátó akarsz lenni egy-egy ünnepre megsütheted akár egy hónappal hamarabb. Remek ajándék egy szép dobozban barátoknak, kollégáknak, vendégségbe. Ha nem...

bővebben
Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála...

bővebben