Blog

Keksz kinyomó recept

Szerző: | -

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni.

Az ilyen és ehhez hasonló kütyüknek ugye az lenne a hivatása, hogy egyszerűen és gyorsan kevés mosogatással mutatós sütemények készülhessenek. De egy jó recept hiányában ennek persze lőttek. Én is először a mellékelt arányok alapján futottam neki. Ugyan mind egy szemig elfogytak az amorf sütik, de sírhatnékom volt a híg massza felett, a csalódottságról nem is beszélve.

A megfelelő keksz kinyomó receptúra után kutatva meg is találtam a tutit. Mindösszesen 20 perc volt az elkészítés a gyúrással és sütéssel együtt.

És ez az ajánlott 3:2:1 arányú omlós tészta szép formályú sütiket ad.

 A linzer tésztákat (más néven omlós tésztákat) kézzel gyorsan össze lehet és kell is dolgozni.

Először ez nem tűnik egy gyors műveletnek, de a kéz melegétől olvadó vaj mégis hozzásegít. Ha egy homogén buciba összeállt a tésztánk nem szabad tovább gyúrni, mert úgymond „ledöglik” a tészta, vagyis egy idő után szétesik.

A keksz kinyomó használatához még egy nagyon fontos momentum!

Csupasz tepsire lehet csak kinyomni, nem érdemes sütőpapírra, mert egész egyszerűen nem is tapad rá.

A sütés során kiolvadó vaj gondoskodik arról, hogy ne ragadjon a tepsire a keksz sütés közben. Egyszerű, gyors, minimális a mosogatás és hetekig elálló nassolni való a végeredmény.

Omlós tésztából készül egyébiránt a linzer és az ischler is, erről is írtam egy blogbejegyzést.

 

Itt a bevált keksz kinyomó recept

Hozzávalók (kb 50db keksz készül belőle)

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 db tojás enyhén felverve

fél zacskó sütőpor

 

Elkészítés:

Az összetevőket gyors mozdulatokkal gyúrd össze és töltsd meg vele a hengert.

A tepsire konykodás után mehet is a sütőbe 160-180 fokra, gyorsan kisül.

,

Természetesen lehet ízesíteni, a liszt egy része helyettesíthető kakaóporral (2-3 evőkanál a javasolt), kókusz reszelékkel, vaníliás cukorral, ki mit szeret. Legutóbb a liszt egy részét darált mandulával pótoltam.

Gluténmentes variációhoz a Mester Család Süteményliszt keverékét használom mindig nyírfacukorral.

Ha elkészült temperált csokoládéba is lehet mártani vagy lekvárba mártani.

Szívesen veszem, ha Ti is megosztjátok a tapasztalatotokat, melyik recept vált be, mivel dúsítjátok a kekszeket  !? 🙂

 

 

 

Keresés…

Kosár értéke:

Legutolsó blogbejegyzések:

  • Zserbó
    A zserbó nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem – ez a sütemény méltán vált legendává a magyar konyhában. A dió, a házi baracklekvár és a csokoládé tökéletes harmóniája minden falatban az otthon melegét idézi. Nagymamáink generációk óta sütik, mi pedig továbbadjuk a mi receptet – mert van, ami nem megy ki a divatból.
  • Marleka torta
    A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás. Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.
  • Mézes zserbó
    Mézes zserbó, vagyis a mézes krémes "továbbfejlesztett" változata, amikoris a középső krém helyett baracklekvárral töltjük a mézes lapokat és a tetejét csokikrémmel édesítjük.
  • Mézes krémes
    Mézes krémes, vagyis egyike azoknak a süteményeknek, amelyek íze azonnal visszarepít minket a gyerekkorba. A puha, mézes lapok, a lágy vaníliás krém és a tetején a csillogó porcukorfelhő olyan kombinációt alkotnak, amely generációk óta meghatározza az ünnepi asztal hangulatát.
  • Fondán vagy fondant? Tudod mi a különbség?
    Ha mindkét fogalmat hallottad már és nem tudod mi a különbség vagy azt hitted ezek ugyanazok a fogalmak, ez a cikk neked szól...

Legolvasottabb blogbejegyzések:

Hasonló bejegyzések

Sós, sajtos rúd

Sós, sajtos rúd

Te is szereted a jól bevált recepteket? Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!   Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje. Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.   Hozzávalók: 500 g...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Zserbó

Zserbó

A zserbó nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem – ez a sütemény méltán vált legendává a magyar konyhában. A dió, a házi baracklekvár és a csokoládé tökéletes harmóniája minden falatban az otthon melegét idézi. Nagymamáink generációk óta sütik, mi pedig továbbadjuk a mi receptet – mert van, ami nem megy ki a divatból.

bővebben
Marleka torta

Marleka torta

A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás. Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.

bővebben
Mézes zserbó

Mézes zserbó

Mézes zserbó, vagyis a mézes krémes „továbbfejlesztett” változata, amikoris a középső krém helyett baracklekvárral töltjük a mézes lapokat és a tetejét csokikrémmel édesítjük.

bővebben
Mézes krémes

Mézes krémes

Mézes krémes, vagyis egyike azoknak a süteményeknek, amelyek íze azonnal visszarepít minket a gyerekkorba. A puha, mézes lapok, a lágy vaníliás krém és a tetején a csillogó porcukorfelhő olyan kombinációt alkotnak, amely generációk óta meghatározza az ünnepi asztal hangulatát.

bővebben
Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették. Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni...

bővebben
Oreo keksz egyszerűen

Oreo keksz egyszerűen

Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is. Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy....

bővebben
Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy a fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető. Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy...

bővebben
Az eredeti Dobos torta

Az eredeti Dobos torta

Számtalan féle pudingos, aranykrémes, vajkrémes variációt lehet olvasni, de hát az eredeti dobos torta az mégis csak az eredeti! Tudtad, hogy a Dobos torta bekerült a Magyar Élelmiszerkönyv leírásaiba? Magyarán minden cukrászdában az abban leírtak szerint kell eljárni...

bővebben