Linzer tészta – az aranyérmes sütemény
A linzer tészta gyorsan és könnyen elkészíthető, sokáig eláll és mindenki szereti (cukrászdákban toplistás;).
Ha előrelátó akarsz lenni egy-egy ünnepre megsütheted akár egy hónappal hamarabb. Remek ajándék egy szép dobozban barátoknak, kollégáknak, vendégségbe.
Ha nem akarsz olyan sokat pepecselni, a csokiburkolat el is maradhat, lekvár töltelékkel is rendkívül finom, mutatós, omlós linzer sütit kapsz.
Egy kis linzer tészta történelem
Az Isler néven ismert omlós sütit a IXX. század közepén Richard Kurth ötlötte ki, és az osztrák Bad Ischl-ben ma is működő Zauner Cukrászda I. Ferenc József tiszteletére vezette be a kínálatába elsőként.
Ezt követően Salzkammergut vidékén terjedt el, majd Monarchia szerte ismerté vált, így hazánkban is.
Eugen Brixel zeneszerző egy külön darabot is komponált tiszteletére, az apropót az 58-as brüsszeli világkiállításon az Ischlernek „bezsebelt” aranyérem adta.
Eredetileg az Isler tenyérnyi nagyságú csokirémmel töltött édesség csokoládé ízű fondánnal burkolva, pisztáciával megszórva.
A karácsonyi variációjában pedig a dióval dúsított lapocskák savanykás barack lekvárral vannak töltve, csokoládéval áthúzva, de ismert kávé ízű ruhával is.
Szolnokon is született egy variáció, a habos ischler. A linzer tészta lapok között vastag tojásfehérje hab található és ez az egész van csokiba mártva.
Kíváncsi vagyok Bad Ischl-ben ma milyen ízben kapható a helyi cukrászdában!? 🙂
A omlós, linzer tészta készítése
Hozzávalók (kb. 40 db)
30 dkg finom liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojás sárgája
vaníliás cukor
reszelt citrom héj
továbbá valamilyen savanykásabb ízű lekvár a tészták közé, csokoládé a tetejére
Ha extrázni szeretnénk a liszthez adjunk még plusszban! 5 dkg darált diót, így közelebb leszünk az eredeti recepthez és még pikánsabb ízt is kapunk.
Elkészítés
- A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, a kezünk alatt olvadó vaj majd segít ebben, ha elsőre nem is tűnik úgy. Amint összeáll a tésztánk, ne dolgozzuk tovább, az úgy pont jó. (ha tovább gyúrnánk meg lenne a veszélye, hogy szétporlad a tészta, úgymond „ledöglik”)
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 5 mm vékonyságúra és tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 10 percig aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
- „hivatalosan” állnia kell a kisütött karikáknak akár napokig is, ez jót tesz neki, de tölthetjük sietősen aznap is. Bonyolultabbnak tűnik, pedig az az egyszerűbb és gyorsabb, ha habzsákba töltjük a lekvárt és így nyomjuk rá a korongokra. Bőségesen mehet rá lekvár, mert állás közben a tészta is szívja magába.
Ha nem akarjuk csokival burkolni készen is vagyunk, hidegen hetekig áll.
- Csokiburkoláshoz a csoki 2/3-t vízgőz felett egy kisebb lábasban olvasszuk fel, majd a tűzről levéve a maradékot olvasszuk fel benne (így nem lesz ragacsos a végeredmény).
Mártsuk meg a csokiban a süti tetejét, majd tegyük zsírpapírra megdermedni. Hidegen hetekig eláll.