Formás keksz variációk

Szerző: | Torta

 

 

 

2014.10.17.

 

Nálam még csak nyár óta van porondon az a kekszkinyomó szerkentyű, amit az utóbbi időben lépten nyomon látok magazinokban, most például a Lidl-ben is árulják. 

 

 

 

Számomra bevallom ez újdonság volt, amikor a barátnőimtől kaptam, nagyon megörültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni.

Először beleestem a tipikus hibába, a szerkezethez mellékelt recept alapján futottam neki az első sütésnek. Ugyan mind egy szemig elfogytak az amorf sütik, de sírhatnékom volt a híg massza felett, a csalódottságról nem is beszélve. Erről most fotókat nem is mellékelek J el tudjátok képzelni…

 

„Szerencsére” nem én jártam egyedül így ezzel, rákeresve a neten rengeteg kommentet olvastam róla.

 

Az aznap esti újbóli nekifutásom mindösszesen 20 percet vett igénybe, ez idő alatt összegyúrtam az ajánlott 3:2:1 arányú omlós tésztát és szerencsésen ki is sütöttem a szép kis kekszeket, így megosztom veletek a számomra bevált receptet.

 

Erről a linzertésztáról vagyis az omlós tésztákról általánosságban azt kell tudni, hogy kézzel gyorsan össze lehet és kell is dolgozni. Először ez nem tűnik egy gyors műveletnek, de a kéz melegétől olvadó vaj gondoskodik erről. Ha egy homogén buciba összeállt a tésztánk nem szabad tovább gyúrni, mert úgymond „ledöglik” a tészta, vagyis egy idő után szétesik.

 

A kekszkinyomó használatához még egy nagyon fontos momentum társul!

Csupasz tepsire lehet csak kinyomni, nem érdemes és nem is lehet sütőpapírra, mert egész egyszerűen nem is tapad rá. A sütés során kiolvadó vaj pedig majd gondoskodik arról, hogy ne ragadjon a tepsire a keksz sütés közben. Így tökéletes. Egyszerű, gyors, minimális a mosogatás és hetekig elálló nassolni való a végeredmény.

 

Tehát az ajánlott arányok, ebből kb. 50 db keksz készül:

 

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 db tojás enyhén felverve

fél zacskó sütőpor

 

Természetesen lehet ízesíteni, 3 evőkanál kakaóporral vagy ha világos a cél kókusz reszelékkel, vaníliás cukorral, ki mit szeret. Volt már, hogy a liszt egy részét darált mandulával pótoltam. 

 

Ma például gluténmentes kakaós kekszet készítettem a Mester Család Süteményliszt keverékéből nyírfacukorral.

 

 

 

Szívesen veszem, ha Ti is megosztjátok a tapasztalatotokat, melyik recept vált be, mivel dúsítjátok a kekszeket  !? 🙂

 

 

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Share This