Blog

Fondán vagy fondant? Tudod mi a különbség?

Szerző: | Torta

Lássuk mi a különbség közöttük!

Fondán vagy fondant ? A francia fondant szó, szájban könnyen olvadó cukorkát jelent, ez a fondánra és a fondantra is igaz, mindkettő alapanyaga a cukor.

A FONDÁN az, amivel a puncstortát, a mignon süteményt és az Eszterházy tortát vonják be, cukrásznyelven ezeket az édességeket „áthúzzák fondánnal”!

Eszterházy torta

Puncs mignon Puncs mignon

 

Ez az olvasztott majd megszilárduló cukormassza nem összekeverendő a marcipánt kiváltó FONDANT bevonó néven ismert kinyújtható burkoló masszával.

 

A fondant a marcipánhoz hasonlóan torta burkolásra, díszítésre, figurák készítésére alkalmas

Mi az előnye a fondantnak a marcipánnal szemben?

  •  rugalmas állagú, vékonyra nyújtható
  • kinyújtva bársonyos tapintású, homogén felületet képez a tortán 
  • hófehér színének köszönhetően egy esküvői tortának elegánsabb megjelenést kölcsönöz
  •  gél vagy por állagú élelmiszer festékkel pasztell és élénk színeket egyaránt előállító belőle
  • különböző keménységben kapható, külön burkolásra (soft) és figurák készítéséhez
  • kedvező ár
  • házilag is elkészíthető, akár olvasztott marshmallow-ból (igen, habcukorkáb

 

A hátránya:

⊗ az összetétele: cukor, növényi zsíradék, zselatin, víz, étkezési keményítő, aromék és glicerin alkotják

⊗ mű íz

A marcipán mellett szóló három ütős érv

  • finom nemes anyag, mert mandulából készül
  • tradícionális édesség
  • természetes

A hátránya:

⊗ az ára, a mandula drága alapanyag

⊗ természetes sárgás színű, ezért bizonyos színekre nem lehet színezni, a fehér és a paszteles színek felejtősek

⊗ puha, így apró részletek kidolgozására nem alkalmas, a torta szögletei nem formázhatóak sarkosra, mondhatni nem trendi

 

A marcipánt és a fondant bevonót is keményítőn vagy porcukron kell kinyújtani és nem liszten!

A lisztes összetételű tésztákat liszten, cukor összetételű nyújtható tésztát keményítőn/porcukron nyújtunk. Az előbbinek az az előnye, hogy míg a porcukortól fényes lesz a felülete, és a hűtőben a pára hatására ez az „izzadásos” folyamat csak fokozódik, a keményítő mattabb burkolat. Persze ízlés dolga, mert van aki hajszárítóval még fokozza a fényességet.

A fondán alkalmazása

Visszatérve a fondánnal való áthúzáshoz, először is el kell készíteni a süteményt, tortát, amit le akarunk fedni ezzel a mázzal.

Az igazán izgalmas pedig ezt követően jön, mert a megfelelő hőmérsékletű fondánnal való áthúzás vagy kimártás összpontosítást igényel.
Nem szabad elkeseredeni, ha elsőre nem sikerül, itt valóban elkél egy kis rutin.
A fondant 40-50 fokra kell melegíteni és leönteni, belemártani vagy áthúzni kell vele a desszerteket. Ha túl meleg, nem lehet vele dolgozni, mert éget és túl folyós állagú, ha hűltebb a kelleténél, akkor nem terül el, gyoran szilárdul, vastag lesz, így nem lehet elvágni.
Nagymamám sokszor elmeséli, hogyan anno ők a cukrászdában hatalmas fém asztalokon kézzel (egy lapáttal) mozgatták a forró cukorszirupot, míg az a kihűlés közben besűrűsödött és megszilárdult. Vödrökbe tárolták felhasználásig. A gépiesített világunkban el sem tudom képzelni, milyen kökemény fizikai munka lehetett ezt. Ebbe a folyamatba nyújt bepillantást Farkas Vilmos videója is
Persze ma már készen meg lehet vásárolni ezt az iparilag előállított bevonó anyagot, Eszerházy fondant néven kapható pl. az Ázsiában a Nagycsarnoknál. 

 

 Story

A cukrász vizsgánkon nem én húztam a mignon készítést, de már nagyon sürgették a tálalásunkat, így kapkodva besegítettünk a szerencsés nebulónak, hogy gyorsan kimártsuk a maradék apró süteményeit. Kissé forró volt és erre az az élményre egy pár napig a hólyagos ujjaim is emlékeztettek. 
Minyonos életképek a műhely munkánkból:
  
Az első Eszterházy tortámon, mint jégtáblák úszkáltak a fondán darabok:
2014. tavasz

 

Összefoglalva a fondán a hő hatásnak kitett megváltozott szilárd állagú tömény cukor, ami hevítve újra folyékony és kenhető. A fondant pedig más alapanyagok mellett cukrot is tartalmazó nyújtható burkolómassza.

Így remélem választ kaptál a különbségre, amiről épp szó esik: fondán vagy fondant?!

Kategóriák

Hasonló bejegyzések

Esküvői idézetek

Esküvői idézetek

Az esküvői idézetek a meghívók egyik elmaradhatatlan eleme. Tudom, hogy a Benneteket abszolút leíró versek megtalálása pont olyan fontos, mint a tökéletes esküvői helyszín és a menyasszonyi ruha kiválasztása. Ezért egy csokorba kötöttem nektek a számomra leginkább...

bővebben
Fényképes torta készítése otthon

Fényképes torta készítése otthon

  Rendszeresen visszatérő kérdés az ehető ostyás fényképes torta elkészítése otthon. Legutóbb telefonon asszisztáltam és a Peppa malacos olyan jól sikerült, hogy pár napon belül egy szuperhősős is született. 🙂 Meg kaptam a fázis fotókat, így most már írásba is...

bővebben
Sós, sajtos rúd

Sós, sajtos rúd

Te is szereted a jól bevált recepteket? Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!   Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje. Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.   Hozzávalók: 500 g...

bővebben
Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették. Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni...

bővebben
Oreo keksz egyszerűen

Oreo keksz egyszerűen

Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is. Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy....

bővebben
Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy a fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető. Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy...

bővebben
Az eredeti Dobos torta

Az eredeti Dobos torta

Számtalan féle pudingos, aranykrémes, vajkrémes variációt lehet olvasni, de hát az eredeti dobos torta az mégis csak az eredeti! Tudtad, hogy a Dobos torta bekerült a Magyar Élelmiszerkönyv leírásaiba? Magyarán minden cukrászdában az abban leírtak szerint kell eljárni...

bővebben
Zabpelyhes túrótorta

Zabpelyhes túrótorta

Barbit a szénhidrát és kalória szegény, sportos életmódjához igazodva egy müzli hajóban utazó zabpelyhes túrótorta köszöntette szülinapján. A hétköznapi szaladásban, ha lemondasz a külsőségekről és a díszítésről egy óra alatt egészséges müzliágyon tálalt túrós...

bővebben
Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

A linzer tészta gyorsan és könnyen elkészíthető, sokáig eláll és mindenki szereti (cukrászdákban toplistás;). Ha előrelátó akarsz lenni egy-egy ünnepre megsütheted akár egy hónappal hamarabb. Remek ajándék egy szép dobozban barátoknak, kollégáknak, vendégségbe. Ha nem...

bővebben
Keksz kinyomó recept

Keksz kinyomó recept

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni. Az ilyen és ehhez hasonló...

bővebben