Egyszerű kenyér recept-minden esetre
Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették.
Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni oldalán olvastam. Pont ilyen egyszerű receptet kerestem én is, bár egy kicsit tovább gondoltam. Ő sem pék, ahogy én sem, ő a színes country stílusú táskáiról ismert.
Kovászos vagy más mentes kenyér receptet keresel?
Ha inkább kovászos vagy gluténmentes kenyeret szeretnél sütni, ajánlom figyelmedbe a Limara péksége oldalt. Leírja a kovász készítést (öregtészta) és a kovászos kenyér sütést is. Csak jó visszajelzéseket olvastam róla, most ebben az időszakban sokan az itt található kovászos kenyeret sütötték és osztották meg a facebook-on a sikert. Ha több időm lesz kísérletezni biztosan megpróbálkozom a kovász készítést, régóta tervben van.
Visszatérve, én most kifejezetten egy gyors, könnyen kivitelezhető egyszerű kenyér receptet akartam.
Az eredmény egy 750g-os kenyér 2 X 10 perces munkával plusz 45 perc sütési idővel.
Egy nagy tálat használtam csak ill. a nyers élesztő esetén egy kisebbet is és a tepsit. Nem vettem elő a dagasztógépet sem, csak kézzel dolgoztam össze. Abban a tálban kelt a tészta, amiben összeállítottam, így az legyen jó nagy, mert kb. háromszorosára dagad.
A kenyér készítésének lépései
Az alap tészta hozzávalói:
500g finom liszt
1 zacskó (7g) instant élesztő vagy 25g friss élesztő (mindekttővel próbáltam)
300ml langyos víz
3 evőkanál (30ml) oliva olaj
1 teáskanál (6g) só
Extra hozzávalók ízlés szerint (mind elhagyható):
A fehér liszt kiváltható részben más lisztekkel is, én lenmaglisztet használtam 10%-os mértékben, 50g-ot. Vagyis 450g finom liszt mellé adtam 50g lenmaglisztet. Érdemes óvatosan kísérletezgetni és emelni a mennyiségét az egyéb liszteknek. De az biztos, hogy az élesztő miatt sikér tartalom kell legyen a lisztkeverékünkben, hogy megkeljen tészta. Én Gyermelyit használok.
Lenmagot és pirított szezámmagot is szórtam közvetlen a sütés előtt a tésztába. Kínyújtottam egy kb 25*25cm-es négyzet alakra, megszórtam és feltekertem és újragyúrtam, így egyenletesen jutott mindehová.
Olivabogyóval vagy sült paprikával, szárított paradicsommal, medvehagymával is feldobhatjuk. Mindezeket a magokkal hasonlóan a sütés előtt gyúrjuk a tésztába.
Összeállítás/dagasztás:
Élesztővel egy két-három óra alatt megkel ez a tészta és süthető. Az egyszerűség és a praktikusság miatt célszerűbb talán este összeállítani, éjszakára meleg helyen tartani a tálat egy konyharuhával lefedve és reggel sütni. Mert nincs is jobb, mint reggelire a saját friss kenyerünket fogyasztani.
Lépések:
- a nyers élesztőt morzsoljuk el a langyos vízben, de nem kell felfuttatni az élesztőt (az instant élesztőt elegendő a liszthez keverni)
- szitáljuk át a liszte(ke)t a szárított élesztővel és a sóval egy nagyobb tálban, amiben pihenni is fog. A szitálás fontos, mert apró csomók sem lesznek benne és levegősebb lesz.
- A száraz anyagokhoz öntsük a folyékony hozzávalókat és gyúrjuk át kézzel. Könnyen összeáll. A tálban formájunk egy bucit belőle.
- Takarjuk le egy tiszta konyha ruhával és minimum három órát vagy akár egy éjszakát tartsuk melegebb helyen.
- Miután megkelt a tészta és szeretnénk extrázni a fent felsoroltakkal a kenyeret, szórjuk rá az apróra vágott olivát, paradicsomot/paprikát ill. apró magvakat. Mindezek elhagyhatóak.
- Gyúrjuk át újra megint buci formára.
- Egy kicsit meglisztezett tepsin kézzel könnyen téglalap alakúra formálható. Hosszában két-háromszor megtekerve egy hosszúkás kenyeret kapunk.
Sütés
- 220 fokon fél óra sütés előmelegített sütőben
- Kivenni, átkenni vízzel és vissza
- 180 fokra csökkentve a hőfokot még egy negyed óra és készen van.
- Amikor kivesszük újra át kell kenni vízzel.
Jó sütést és jó étvágyat!
Ha sikerült és bevált köszönöm a megosztásokat, hozzászólást!
Ha kérdés merülne fel vagy mégsem sikerülne, ez esteben is szívesen veszem a visszajelzést!