Blog

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerző: | édes keksz

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető.

Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy ez felvenné a versenyt a nagyim fánkjával, mert annak párja nincsen, de a farsangi időszakban kielégíti az ebbéli igényeinket.

Gyerekpartira is jó móka, főleg ha ők díszíthetik, mártogathatják cukorkába
Gyakorlatilag ez egy élesztős kelt tészta, az illúzió abszolút megvan, hogy fánkot eszünk, ízre tökéletes, gyorsan elkészül, annak is csak ajánlani tudom, aki nem szereti az olajban sült tésztákat.
Ha szárított élesztővel készül, még tempósabb, mert azt egyszerűen csak a liszthez kell keverni, nem szükséges felfuttatni, tökéletesen működik (érdemes otthon tartani, sokáig eláll).
Hirtelen felindulásban is süthető ez az édesség, minden alapanyag alapélelmiszer a konyhában.

Hozzávalók:

a tésztához:

0,5 kg liszt

2 zacskó szárított élesztő (14g)

3dl langyos tej

3 púpos ek. porcukor

50g puha vaj

csipet só

2db tojás sárgája

a töltelékhez:

sárga barack lekvár

porcukor a tetejére

 A tölteléket frissen sütés után is belekanalazhatjuk a mélyedésbe, de pudingot is készíthetünk, cukorkával is megszórhatjuk.

Elkészítés:

1. Az élesztőt elkeverjük a lisztben és a többi hozzávalóval dolgozzuk el kézzel, amíg egy bucit kapunk.

2. Meleg helyen kelesztjük min. fél órát konyharuhával letakarva.

3. Kinyújtjuk 2 cm vastagra és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, én egész nagy fánk szaggatót használtam (10cm), a tepsin is pihentessük fél órát egy konyharuhával letakarva.

 

 Igazából egy nagyobb pohár vagy bögre is megteszi a szaggatást és egy pálinkás pohár aljával tökéletes kis mélyedéseket készíthetünk. Azért hogy ne ragadjon bele és könnyen elváljon olajozzuk meg .

4. Egy pohár segítségével képezzünk mélyedéseket, amibe a lekvárt bele tudjuk kanalazni.

 

 5. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük aranybarnára, ez kb. 15 perc.

 6. Porcukrozva tálaljuk.

 

 

Kategóriák

Hasonló bejegyzések

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Szív alakú torta

Szív alakú torta

Hogyan készül szám illetve szív alakú torta a lehető legkevesebb maradékkal? Először itt a szív alakú torta készítése. Torta keret/karikában süss egy kör alakú és egy négyzet alakú piskótát, melyet krémmel kell tölteni/rétegezni és hagyni összeállni egy éjszaka alatt....

bővebben

Gyümölcsös joghurt torta

Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli. Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb. A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos...

bővebben
Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

A fekete erdő torta csokoládés piskótáját három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.   A...

bővebben
Eszterházy torta

Eszterházy torta

Amióta cukrászkodásra adtam a fejem, a barátaimat, családomat még jobban megismerhettem. Az utóbbi időben tudatosabban figyelem az elejtett mondatokat, statisztikát még nem készítettem, de az Eszterházy torta toronymagasan vezet a kedvencek között. Ez az ikonikus...

bővebben
A cukrász tanfolyam

A cukrász tanfolyam

 Cukrász tanfolyam élmények Nem is gondoltam volna, amikor 2013 őszén cukrásztanulónak álltam, hogy ennyi mindent fogok tanulni és úgymond sorsfordító lesz az életemben ez a döntés. Abban viszont szinte biztos voltam, hogy egy cukrász tanfolyam minden percét biztosan...

bővebben
Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

A cukrász gyakorlati vizsga tétel címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túrós uzsonna süteményt  Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. A tésztája olyan mint a kalácsé és a briósé, de plusszban isteni túrótöltelék is van rajta, melyet...

bővebben
Puding krém

Puding krém

A puding krém pontosabban a por fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket. Magyarán a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. És nem...

bővebben
Piskóta sütés

Piskóta sütés

Piskóta sütés egy standard 16 szeletes tortához A piskóta sütés azzal együtt, hogy egy egyszerű alap tészta a sütemények világában, aminek számtalan felhasználási lehetősége van és sok háziasszonynak rutin elkészíteni, meg vannak a maga fortélyai. Egy-két...

bővebben