Blog

Puding krém

Szerző: | -

A puding krém pontosabban a por fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket.

Magyarán a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően.

És nem elhanyagolható szempont alapján gazdaságossági szempont is szólhat a mellett, hogy házilag készítsük le kedvenc pudingunkat.

Kukorica keményítőt érdemes otthon tartani egyébként is és más ételekben a liszt egy részét pótolni vele, sokkal krémesebb lesz tőle még egy leves is.

Kukorica keményítő kapható gluténmentes változatban is, így lisztérzékenyek is bátran készíthetnek házilag pudingot.

Tápióka keményítő? 

A kukorica keményítő mellett tápióka keményítőt is használunk a sütéshez, pudingok készítéséhez. A tápióka gyakorlatilag a manióka növény gyökeréből kinyert keményítő, amit az afrikai és ázsiai országokban alapélelmiszerként fogyasztanak (jelenleg Thaiföld a tápiókalisztgyártás nagyhatalma), mint ahogy mi a kukoricát, burgonyát. Ugyanakkor ez a semleges ízű növény gluténmentes és a paleo étkezésben is megállja a helyét. Így bátran készíthető belőle bárkinek puding és sütemény is. 

De ha szót ejtünk a keményítőkről, nem mehetünk el a burgonya keményítő mellet sem szó nélkül. 

Mi a különbség a kukorica és burgonya keményítő között?

Mindkettő természetes sűrítőanyagként használható, liszt helyett mártások, krémek, levesek és pörkölések sűrítésére használható.

A kukoricakeményítő magasabb hőmérsékleten sűrít, a burgonyakeményítőnek azonban selymesebb textúrája van.

Így ez előbbit a hőkezelés kezdeténél, utóbbit a végén alkalmazd és inkább a mártásokhoz.  

A házi puding készítése

hozzávalók:

0,5l tej

2 evőkanál kukorica keményítő

kakaópor vagy vanília ízlés szerint

2-3 evőkanál cukor


elkészítés: 

  • kevés tejben csomómentesen keverjük el a hozzávalókat
  • majd a többi tejjel felengedjük
  • folyamatos keverés közben főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik
  • majd hagyjuk kihűlni

Tippek és Trükkök!

és itt jön az, amit a cukrászdában tanultam, ahol természetesen szintén keményítővel dolgoztunk.

A puding felülete hűlés közben „bebőrösödik”, ezt én nem szeretem. De meg van a megoldás, letakarjuk!

Simíts folpackot a főző edényben a kész meleg puding krémre, ez kihűlés után lehúzható és láss csodát a krém teljesen egynemű, nem „kérgesedett meg” a teteje.

a meleg pudingot fedjük le frissentartó fóliával

ez a kihűlt puding, csak a levegőbuborékok hagytak nyomot

Tortákba önmagában a kihűlt puding lágy, dolgozz bele kihabosított vajat, ez további hűlés közben tartást ad a krémnek, nem folyik ki a lapok közül. Egy egyszerű piskóta tészta is tölthető vele.

 

Keresés…

Kosár értéke:

Legutolsó blogbejegyzések:

Legolvasottabb blogbejegyzések:

Hasonló bejegyzések

Sós, sajtos rúd

Sós, sajtos rúd

Te is szereted a jól bevált recepteket? Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!   Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje. Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.   Hozzávalók: 500 g...

bővebben
Keksz kinyomó recept

Keksz kinyomó recept

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni. Az ilyen és ehhez hasonló...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették. Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni...

bővebben
Oreo keksz egyszerűen

Oreo keksz egyszerűen

Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is. Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy....

bővebben
Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy a fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető. Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy...

bővebben
Az eredeti Dobos torta

Az eredeti Dobos torta

Számtalan féle pudingos, aranykrémes, vajkrémes variációt lehet olvasni, de hát az eredeti dobos torta az mégis csak az eredeti! Tudtad, hogy a Dobos torta bekerült a Magyar Élelmiszerkönyv leírásaiba? Magyarán minden cukrászdában az abban leírtak szerint kell eljárni...

bővebben
Zabpelyhes túrótorta

Zabpelyhes túrótorta

Barbit a szénhidrát és kalória szegény, sportos életmódjához igazodva egy müzli hajóban utazó zabpelyhes túrótorta köszöntette szülinapján. A hétköznapi szaladásban, ha lemondasz a külsőségekről és a díszítésről egy óra alatt egészséges müzliágyon tálalt túrós...

bővebben
Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

A linzer tészta gyorsan és könnyen elkészíthető, sokáig eláll és mindenki szereti (cukrászdákban toplistás;). Ha előrelátó akarsz lenni egy-egy ünnepre megsütheted akár egy hónappal hamarabb. Remek ajándék egy szép dobozban barátoknak, kollégáknak, vendégségbe. Ha nem...

bővebben
Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála...

bővebben