Blog

Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

Szerző: | -

A cukrász gyakorlati vizsga tétel címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túrós uzsonna süteményt

 Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. A tésztája olyan mint a kalácsé és a briósé, de plusszban isteni túrótöltelék is van rajta, melyet hivatalosan mazsola díszít, de gyümölccsel is el lehet készíteni akár. 

 Ideális reggeli lehet a családnak, de egy tartalmasabb leves után második fogásnak is tálalható.

Hozzávalók (kb. 16 db süteményhez)

 

 

Ökörszem avagy más néven Karlsbadi túrós

 

Az élesztős tésztához:

500g liszt

50g vaj

80g porcukor

20g élesztő

0,25l tej

2 db tojássárgája

10g vaniliás cukor

10g citromhéj reszelve

5g só (négyujjnyi)

 

túrótöltelékhez:

250g túró

20g búzadara

100g cukor

10g vaniliás cukor

citromhéj

1 tojássárgája

 

Továbbá mazsola díszítésnek és egy egész tojás a kenéshez

 

Elkészítés:

1. a lisztet szitájuk át egy nagyobb tálba, a közepében képezzünk egy mélyedést

2. a langyos tej felében morzsoljuk el az élesztőt egy pici porcukorral és ezt öntsük a kráterbe, majd hagyjuk kelni meleg helyen kb. 20 percet

3. a tészta többi hozzávalójával együtt jól gyúrjuk át, amíg el nem válik az edény falától, ezt a műveletet egy fa nyújtódeszkán is befejezhetjük

4. cukrásznyelven, a „kigömbölyített” tésztánkat kenjük át olajjal és kelesszük egy újabb kb. 20-30 percet meleg helyen a tálunkban

5. nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra és egy 10 cm-es körkiszúróval formázzuk meg, helyezzük sütőlemezre

6.  kenjük meg egész tojással őket

7. amíg ismét kel a tészta készítsük el a túrótölteléket a hozzávalók összekeverésével, fontos hogy a túrótölteléket ne készítsük el előre, mert levet ereszt állás közben

8. a megkelt korongok közepét egy kanállal vagy az ujjunkkal nyomkodjuk be egy kicsikét és ide kanalazzuk a túrót (kb 25-30g-ot)

9. díszítsük tisztára mosott három szem mazsolával

10. meleg helyen újra pihentessük

11. sütés előtt újra kenjük körbe és 210 fokon gőzös sütőben süssük készre, ez kb. 10-15 perc

 

Ha a recept szerint gőzösen kell egy süteményt sütni, akkor a sütőbe helyezzünk el alulra egy hőálló tálban vizet. Léteznek modernebb sütők, melyeken gőzölés gomb is van már.

 

A vizsga első napja nyugodtan telt, tízen sütöttünk uzsonnasütemények témakörben, többek között készült túrós táska, kolbászos rudacska, diós csiga, pozsonyi kifli és ezekhez hasonlók.

Második nap a díszmunkát kell elkészíteni, ill. egy tortát és egy hagyomány őrző készítményt vagy egy tányér/pohárdesszertet.

 

 

 

1. nap uzsonna sütemények

 

Három óra áll rendelkezésre és a legvégén a vizsgázók tálalják a készítményeket. A négytagú vizsga bizottság az íz (ezért hiányos a tálcám :-)), küllem, eladhatóság, tálalás és az elkészítés közben tapasztaltak alapján értékeli a sütiket.

 

 

 

Keresés…

Kosár értéke:

Legutolsó blogbejegyzések:

  • Zserbó
    A zserbó nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem – ez a sütemény méltán vált legendává a magyar konyhában. A dió, a házi baracklekvár és a csokoládé tökéletes harmóniája minden falatban az otthon melegét idézi. Nagymamáink generációk óta sütik, mi pedig továbbadjuk a mi receptet – mert van, ami nem megy ki a divatból.
  • Marleka torta
    A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás. Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.
  • Mézes zserbó
    Mézes zserbó, vagyis a mézes krémes "továbbfejlesztett" változata, amikoris a középső krém helyett baracklekvárral töltjük a mézes lapokat és a tetejét csokikrémmel édesítjük.
  • Mézes krémes
    Mézes krémes, vagyis egyike azoknak a süteményeknek, amelyek íze azonnal visszarepít minket a gyerekkorba. A puha, mézes lapok, a lágy vaníliás krém és a tetején a csillogó porcukorfelhő olyan kombinációt alkotnak, amely generációk óta meghatározza az ünnepi asztal hangulatát.
  • Fondán vagy fondant? Tudod mi a különbség?
    Ha mindkét fogalmat hallottad már és nem tudod mi a különbség vagy azt hitted ezek ugyanazok a fogalmak, ez a cikk neked szól...

Legolvasottabb blogbejegyzések:

Hasonló bejegyzések

Sós, sajtos rúd

Sós, sajtos rúd

Te is szereted a jól bevált recepteket? Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!   Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje. Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.   Hozzávalók: 500 g...

bővebben
Keksz kinyomó recept

Keksz kinyomó recept

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni. Az ilyen és ehhez hasonló...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Zserbó

Zserbó

A zserbó nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem – ez a sütemény méltán vált legendává a magyar konyhában. A dió, a házi baracklekvár és a csokoládé tökéletes harmóniája minden falatban az otthon melegét idézi. Nagymamáink generációk óta sütik, mi pedig továbbadjuk a mi receptet – mert van, ami nem megy ki a divatból.

bővebben
Marleka torta

Marleka torta

A Marlenka torta nemcsak egy finom desszert, hanem kulturális örökség és sikeres családi vállalkozás története is. Akár boltban vásárolod, akár otthon készíted el, a mézes-diós-karamellás ízvilág minden alkalomra tökéletes választás. Ha még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni – és ha már szereted, talán most új szemmel nézel majd rá.

bővebben
Mézes zserbó

Mézes zserbó

Mézes zserbó, vagyis a mézes krémes „továbbfejlesztett” változata, amikoris a középső krém helyett baracklekvárral töltjük a mézes lapokat és a tetejét csokikrémmel édesítjük.

bővebben
Mézes krémes

Mézes krémes

Mézes krémes, vagyis egyike azoknak a süteményeknek, amelyek íze azonnal visszarepít minket a gyerekkorba. A puha, mézes lapok, a lágy vaníliás krém és a tetején a csillogó porcukorfelhő olyan kombinációt alkotnak, amely generációk óta meghatározza az ünnepi asztal hangulatát.

bővebben
Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették. Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni...

bővebben
Oreo keksz egyszerűen

Oreo keksz egyszerűen

Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is. Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy....

bővebben
Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy a fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető. Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy...

bővebben
Az eredeti Dobos torta

Az eredeti Dobos torta

Számtalan féle pudingos, aranykrémes, vajkrémes variációt lehet olvasni, de hát az eredeti dobos torta az mégis csak az eredeti! Tudtad, hogy a Dobos torta bekerült a Magyar Élelmiszerkönyv leírásaiba? Magyarán minden cukrászdában az abban leírtak szerint kell eljárni...

bővebben