Blog

Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

Szerző: | -

A cukrász gyakorlati vizsga tétel címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túrós uzsonna süteményt

 Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. A tésztája olyan mint a kalácsé és a briósé, de plusszban isteni túrótöltelék is van rajta, melyet hivatalosan mazsola díszít, de gyümölccsel is el lehet készíteni akár. 

 Ideális reggeli lehet a családnak, de egy tartalmasabb leves után második fogásnak is tálalható.

Hozzávalók (kb. 16 db süteményhez)

 

 

Ökörszem avagy más néven Karlsbadi túrós

 

Az élesztős tésztához:

500g liszt

50g vaj

80g porcukor

20g élesztő

0,25l tej

2 db tojássárgája

10g vaniliás cukor

10g citromhéj reszelve

5g só (négyujjnyi)

 

túrótöltelékhez:

250g túró

20g búzadara

100g cukor

10g vaniliás cukor

citromhéj

1 tojássárgája

 

Továbbá mazsola díszítésnek és egy egész tojás a kenéshez

 

Elkészítés:

1. a lisztet szitájuk át egy nagyobb tálba, a közepében képezzünk egy mélyedést

2. a langyos tej felében morzsoljuk el az élesztőt egy pici porcukorral és ezt öntsük a kráterbe, majd hagyjuk kelni meleg helyen kb. 20 percet

3. a tészta többi hozzávalójával együtt jól gyúrjuk át, amíg el nem válik az edény falától, ezt a műveletet egy fa nyújtódeszkán is befejezhetjük

4. cukrásznyelven, a „kigömbölyített” tésztánkat kenjük át olajjal és kelesszük egy újabb kb. 20-30 percet meleg helyen a tálunkban

5. nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra és egy 10 cm-es körkiszúróval formázzuk meg, helyezzük sütőlemezre

6.  kenjük meg egész tojással őket

7. amíg ismét kel a tészta készítsük el a túrótölteléket a hozzávalók összekeverésével, fontos hogy a túrótölteléket ne készítsük el előre, mert levet ereszt állás közben

8. a megkelt korongok közepét egy kanállal vagy az ujjunkkal nyomkodjuk be egy kicsikét és ide kanalazzuk a túrót (kb 25-30g-ot)

9. díszítsük tisztára mosott három szem mazsolával

10. meleg helyen újra pihentessük

11. sütés előtt újra kenjük körbe és 210 fokon gőzös sütőben süssük készre, ez kb. 10-15 perc

 

Ha a recept szerint gőzösen kell egy süteményt sütni, akkor a sütőbe helyezzünk el alulra egy hőálló tálban vizet. Léteznek modernebb sütők, melyeken gőzölés gomb is van már.

 

A vizsga első napja nyugodtan telt, tízen sütöttünk uzsonnasütemények témakörben, többek között készült túrós táska, kolbászos rudacska, diós csiga, pozsonyi kifli és ezekhez hasonlók.

Második nap a díszmunkát kell elkészíteni, ill. egy tortát és egy hagyomány őrző készítményt vagy egy tányér/pohárdesszertet.

 

 

 

1. nap uzsonna sütemények

 

Három óra áll rendelkezésre és a legvégén a vizsgázók tálalják a készítményeket. A négytagú vizsga bizottság az íz (ezért hiányos a tálcám :-)), küllem, eladhatóság, tálalás és az elkészítés közben tapasztaltak alapján értékeli a sütiket.

 

 

 

Keresés…

Kosár értéke:

Legutolsó blogbejegyzések:

Legolvasottabb blogbejegyzések:

Hasonló bejegyzések

Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Szív alakú torta

Szív alakú torta

Hogyan készül szám illetve szív alakú torta a lehető legkevesebb maradékkal? Először itt a szív alakú torta készítése. Torta keret/karikában süss egy kör alakú és egy négyzet alakú piskótát, melyet krémmel kell tölteni/rétegezni és hagyni összeállni egy éjszaka alatt....

bővebben

Gyümölcsös joghurt torta

Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli. Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb. A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos...

bővebben
Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

A fekete erdő torta csokoládés piskótáját három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.   A...

bővebben
Eszterházy torta

Eszterházy torta

Amióta cukrászkodásra adtam a fejem, a barátaimat, családomat még jobban megismerhettem. Az utóbbi időben tudatosabban figyelem az elejtett mondatokat, statisztikát még nem készítettem, de az Eszterházy torta toronymagasan vezet a kedvencek között. Ez az ikonikus...

bővebben
A cukrász tanfolyam

A cukrász tanfolyam

 Cukrász tanfolyam élmények Nem is gondoltam volna, amikor 2013 őszén cukrásztanulónak álltam, hogy ennyi mindent fogok tanulni és úgymond sorsfordító lesz az életemben ez a döntés. Abban viszont szinte biztos voltam, hogy egy cukrász tanfolyam minden percét biztosan...

bővebben
Puding krém

Puding krém

A puding krém pontosabban a por fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket. Magyarán a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. És nem...

bővebben
Piskóta sütés

Piskóta sütés

Piskóta sütés egy standard 16 szeletes tortához A piskóta sütés azzal együtt, hogy egy egyszerű alap tészta a sütemények világában, aminek számtalan felhasználási lehetősége van és sok háziasszonynak rutin elkészíteni, meg vannak a maga fortélyai. Egy-két...

bővebben