Blog

Piskóta sütés

Szerző: | Torta

Piskóta sütés egy standard 16 szeletes tortához

A piskóta sütés azzal együtt, hogy egy egyszerű alap tészta a sütemények világában, aminek számtalan felhasználási lehetősége van és sok háziasszonynak rutin elkészíteni, meg vannak a maga fortélyai. Egy-két alapvetéssel, még ha nem is fátylat lebbentem le, remélem tudok segíteni. Tévhitek is keringenek, ezeket pedig eloszlatjuk.

hozzávalók:

7db tojás,

140g cukor (7 evőkanál)

140 g liszt (7 evőkanál), ha kakaós tésztát szeretnél a liszt kb a 5-10%-a kakaópor legyen

elkészítés:

  • Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját fehér habosra verjük a cukor 1/3-val.
  • A fehérjét úgyszintén felverjük, de azt teljesen kemény habbá és a maradék cukrot csak akkor adagoljuk bele, amikor már kezd keményedni, különben képtelenség felverni.
  • Ráöntjük a sárgáját a fehérjére és óvatosan belekeverjük, nagyjából óvatosan átkeverjük.
  • Beleszitáljuk apródonként a lisztet, miközben óvatosan forgatjuk a tálat. A liszt hajlamos a tál alján kikötni. Így figyeljünk, hogy az alját is elkeverjük.
  • Majd ezt egy tortakarikába öntjük és a tetejét egyenletesen elkenjük
  • Kisütjük 160 fokos sütőben kb 60 perc alatt.
  • Meglisztezzük a tetejét, felfordítjuk egy fa deszkára és hagyjuk kihűlni
  • Ha kihűlt a piskóta körbevágjuk a karika mentén és a sütőpapírt is le tudjuk húzni

 

Ha vékony lapokat szeretnénk, akkor a sütőpapírok hátoldalára felrajzoljuk a kívánt méretet és az egyenlő adagokban halmozott krémeket egyenletesen elkenjük. 10 perc alatt megsül és ezt a végén szeletelni sem kell.

dobos lap

Dobos tortához, stefánia tortához ilyen vékony dobos lapot kell sütni. Ha szeretnéd tudni, hogyan készül az eredeti dobos torta egy bejegyzésemben olvashatsz róla.

 

Ami a receptes könyvekben nincs leírva… a piskóta sütéskor:

 

  1. a tojás mindig legyen hideg
  2. a tál és a habverő egyrészt tiszta legyen és abszolút száraz, mivel a fehérjét nem lehet felverni, ha viz éri!
  3. a cukrot már a 80-90%-ig felvert fehérjéhez adjuk, nem hamarabb, különben a cukor súlya lehúzza, nem lehet felverni (a sárgájába mehet az elején)
  4. a lisztet mindig szitáljuk át!! Így könnyebb lesz a sütemény, levegősebb lesz az állaga!
  5. ha óvatosan belekevertük a lisztet is és elnyerte a homogén állagát illetve elkentük a sütőlapon, mielőbb mehet a sütőbe, nem szereti az állást
  6. ha egyben sütjük karikában a piskótát úgy a legkönnyebb szeletelni, ha az egyik tenyerünket a tetejére tesszük, a kezünk alatt forgatva a piskótát a másik kezünkben egy fűrészes hegyű késsel (kenyérvágó) egyenlő részre vágjuk. Mindezt célszerű másnap, amikor már nem olyan puha a tészta, de minden estre várjuk meg, hogy kihűljön.

 

Az a hír járja, hogy piskóta sütés közben a sütőt nem szabad nyitogtani. Ez egy vásosi legenda! Nyugodtan ki lehet nyitni ellenőrizni, hogy meg sült e tészta.

 

És mégis, hogyan ellenőrizzük?

Ha karikában van, végezhetünk tűpróbát is. De nekem leginkább az jött be, hogy a tenyeremet ráhelyezem és ha egy finom „sercegést” érzek még a tenyerem alatt, akkor tudom ebből még kicsit nyers, sülhet még. Ha ráhelyezem a tenyerem és puha, ruganyos az érzés ebből tudom, hogy kisült.

 

Személyes élményeim a piskóta sütés kapcsán a cukrász gyakorlaton: 

A cukrász szakmában a piskóta tészta, mint kifejezés nem használatos, ugyanis felvert a neve 🙂 

Amikor a gyakorlati heteimet töltöttem egy cukrászdában, arra gondoltam, na majd ott tudom már végre szakmai módon is kifejezni magam… Namármost ott egész egyszerűen masszának hívják a piskótát, se nem felvert, se nem piskóta, massza. Sötét massza és világos massza vagyis kakaós piskóta és a világos piskóta.

A cukrász műhelyben egyszerre 20,30 vagy 40 tojásból készítettük a masszát, ennyi volt a gép kapacitása. Egyszerre így hat ugyanolyan tortát tudtunk elkészíteni. Miután géppel felvertük a sárgáját is és a fehérjét is a gépben, kézzel dolgoztuk bele a lisztet.

Vigyázni kell, hogy óvatosan keverjük a felvert fehérjét ne törjük össze ill. így kézzel jobban lehetett érezni a tál akarom mondani az üst aljára leülő lisztet. Sokáig viszont nem szabad se ilyen nagy tömegben, se kicsiben kevergetni, mert ahogy ezt a cukrászok mondják, „ledöglik a tészta„. Imádom ezt a szakzsargont 🙂

 

Kategóriák

Legutóbb megtekintett termékek

Hasonló bejegyzések

Keksz kinyomó recept

Keksz kinyomó recept

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni. Az ilyen és ehhez hasonló...

bővebben
Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Az első mézeskalács tanfolyam Cserszegtomajon

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Szív alakú torta

Szív alakú torta

Hogyan készül szám illetve szív alakú torta a lehető legkevesebb maradékkal? Először itt a szív alakú torta készítése. Torta keret/karikában süss egy kör alakú és egy négyzet alakú piskótát, melyet krémmel kell tölteni/rétegezni és hagyni összeállni egy éjszaka alatt....

bővebben

Gyümölcsös joghurt torta

Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli. Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb. A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos...

bővebben
Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

A fekete erdő torta csokoládés piskótáját három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.   A...

bővebben
Eszterházy torta

Eszterházy torta

Amióta cukrászkodásra adtam a fejem, a barátaimat, családomat még jobban megismerhettem. Az utóbbi időben tudatosabban figyelem az elejtett mondatokat, statisztikát még nem készítettem, de az Eszterházy torta toronymagasan vezet a kedvencek között. Ez az ikonikus...

bővebben
A cukrász tanfolyam

A cukrász tanfolyam

 Cukrász tanfolyam élmények Nem is gondoltam volna, amikor 2013 őszén cukrásztanulónak álltam, hogy ennyi mindent fogok tanulni és úgymond sorsfordító lesz az életemben ez a döntés. Abban viszont szinte biztos voltam, hogy egy cukrász tanfolyam minden percét biztosan...

bővebben
Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

A cukrász gyakorlati vizsga tétel címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túrós uzsonna süteményt  Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. A tésztája olyan mint a kalácsé és a briósé, de plusszban isteni túrótöltelék is van rajta, melyet...

bővebben
Puding krém

Puding krém

A puding krém pontosabban a por fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket. Magyarán a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. És nem...

bővebben