Blog

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála megrendezett mézeskalács tanfolyam egyenlőre még nem foglalkoztatott, nagyon távolinak tűnt.

Majd tavasszal, a cukrász vizsga időszakában határoztam el, hogy tovább képzem magam és részt veszek az alap kurzuson.

Úgy gondoltam, a kezdő tanfolyam pont nekem való, mert szerettem volna azt a tudást magamba szippantani, amit Anikó munkáiban láttam. Abban az évben kivételesen vártam a szeptember végét, mert csak akkor volt szabad időpont. Már ekkor sejtettem, hogy ez egy meghatározó lépés lesz az életemben.

Mérföldkő – Az Ékes Édes Stúdióban 2014.09.26.-án jártam először mézeskalács tanfolyam résztvevőként

Egy kedves hölgy a tanfolyam végén úgy búcsúzott el és ezzel az én gondolataimat is megfogalmazta, hogy

„nagyon jót várt és még annál is sokkal jobb volt ez a pár nap.” – Én is így éreztem.

pedig én csak az utolsó díszítős napra mentem, így belecsöppentem egy összeszokott kis társaságba. Viszont érdekes, hogy azon az egy napon is születtek mai napig tartó jó barátságok.

A lányok két napban megtanulták a tészta gyúrásának, nyújtásának, sütésének minden „csínját bínját” és nekem is sütöttek kisebb- nagyobb szíveket és egyéb madár, lepke formákat. Én őszintén csak ámultam és bámultam a gyönyűrű, mondhatni tökéletes mézeskalácsok láttán.

 

 

Anikó rendszerezve megmutatta a különféle díszítő elemeket, mi mindent ki lehet hozni a porcukor és tojásfehérje keverékéből. Először fólián gyakoroltuk a különféle díszítési módokat, mint általános iskola első osztályban soronként gyakorolva a pöttyöket, cseppeket, kapukat stb., majd kiélhettük a kreativitásunkat a süteményeken is.

Én és az íróka ~ glazúr 🙂

Mindenkinek volt egy fő munkadarabja, de előtte kisebb szívecskéken gyakorolhattunk.

Sajnos az előző estéket nem Cserszegtomajon töltöttem, így ad hoc, különösebb koncepció nélkül készült a fő munka darabom. A többiek esténként azt a házi feladatot kapták, hogy készítsél a koncepciót, rajzos tervet, a nagy munkadarab díszítésére lehetőleg egyedi ötlet alapján.

 

ez volt a fő munkám, félkész állapotban

 

A többi szívet is nagyon szerettem és végre kismadár díszítésre is kaptam ötleteket.

 

 Az első tanfolyami élményt még több is követte, haladó díszítő tanfolyamon és haladő sütő tanfolyamon is részt vettem később.

Kategóriák

Hasonló bejegyzések

Esküvői idézetek

Esküvői idézetek

Az esküvői idézetek a meghívók egyik elmaradhatatlan eleme. Tudom, hogy a Benneteket abszolút leíró versek megtalálása pont olyan fontos, mint a tökéletes esküvői helyszín és a menyasszonyi ruha kiválasztása. Ezért egy csokorba kötöttem nektek a számomra leginkább...

bővebben
Fényképes torta készítése otthon

Fényképes torta készítése otthon

  Rendszeresen visszatérő kérdés az ehető ostyás fényképes torta elkészítése otthon. Legutóbb telefonon asszisztáltam és a Peppa malacos olyan jól sikerült, hogy pár napon belül egy szuperhősős is született. 🙂 Meg kaptam a fázis fotókat, így most már írásba is...

bővebben
Fondán vagy fondant? Tudod mi a különbség?

Fondán vagy fondant? Tudod mi a különbség?

Lássuk mi a különbség közöttük! Fondán vagy fondant ? A francia fondant szó, szájban könnyen olvadó cukorkát jelent, ez a fondánra és a fondantra is igaz, mindkettő alapanyaga a cukor. A FONDÁN az, amivel a puncstortát, a mignon süteményt és az Eszterházy tortát...

bővebben
Sós, sajtos rúd

Sós, sajtos rúd

Te is szereted a jól bevált recepteket? Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!   Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje. Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.   Hozzávalók: 500 g...

bővebben
Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Egyszerű kenyér recept-minden esetre

Ennek a könnyen elkészíthető egyszerű élesztős kenyér receptemnek a hozzávalóit egy élesztős ciabatta kenyér recept, egy ezer éve bevált Stahl Judit-os pizza tészta és a reform élelmiszer készleteim ihlették. Az a ciabatta kenyér adta az első lökést, amit Tanó Móni...

bővebben
Oreo keksz egyszerűen

Oreo keksz egyszerűen

Ugyan az Oreo keksz a kategóriájában hasonló utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem veheti fel a versenyt, de azért szeretjük ezt az amerikai csodát is. Az Oreo keksz része ropogós és tömény kakaó ízű, a belső tölteléke krémesen lágy....

bővebben
Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Fánk recept, egyszerűen a sütőben

Szerintem sokan osztoznak abban, hogy a fánk úgy finom, ha más süti. Senkinek nem kell bemutatni az olajban sütögetéssel járó macerát, ezért itt a fánk recept, ami sütőben süthető. Jó hír, hogy vannak receptek már sütőben sütött fánk variációra is. Nem állítom, hogy...

bővebben
Az eredeti Dobos torta

Az eredeti Dobos torta

Számtalan féle pudingos, aranykrémes, vajkrémes variációt lehet olvasni, de hát az eredeti dobos torta az mégis csak az eredeti! Tudtad, hogy a Dobos torta bekerült a Magyar Élelmiszerkönyv leírásaiba? Magyarán minden cukrászdában az abban leírtak szerint kell eljárni...

bővebben
Zabpelyhes túrótorta

Zabpelyhes túrótorta

Barbit a szénhidrát és kalória szegény, sportos életmódjához igazodva egy müzli hajóban utazó zabpelyhes túrótorta köszöntette szülinapján. A hétköznapi szaladásban, ha lemondasz a külsőségekről és a díszítésről egy óra alatt egészséges müzliágyon tálalt túrós...

bővebben
Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

Linzer tészta – az aranyérmes sütemény

A linzer tészta gyorsan és könnyen elkészíthető, sokáig eláll és mindenki szereti (cukrászdákban toplistás;). Ha előrelátó akarsz lenni egy-egy ünnepre megsütheted akár egy hónappal hamarabb. Remek ajándék egy szép dobozban barátoknak, kollégáknak, vendégségbe. Ha nem...

bővebben