Blog

Vargáné Orbán Anikóról 2013. karácsonyán olvastam először, amikor mézeskalács receptek után kutattam. Abban az évben kezdtem el mézeskalácsokat sütögetni, díszítgetni pusztán az interneten összevadászott receptek és megosztott tapasztalatok alapján. A nála megrendezett mézeskalács tanfolyam egyenlőre még nem foglalkoztatott, nagyon távolinak tűnt.

Majd tavasszal, a cukrász vizsga időszakában határoztam el, hogy tovább képzem magam és részt veszek az alap kurzuson.

Úgy gondoltam, a kezdő tanfolyam pont nekem való, mert szerettem volna azt a tudást magamba szippantani, amit Anikó munkáiban láttam. Abban az évben kivételesen vártam a szeptember végét, mert csak akkor volt szabad időpont. Már ekkor sejtettem, hogy ez egy meghatározó lépés lesz az életemben.

Mérföldkő – Az Ékes Édes Stúdióban 2014.09.26.-án jártam először mézeskalács tanfolyam résztvevőként

Egy kedves hölgy a tanfolyam végén úgy búcsúzott el és ezzel az én gondolataimat is megfogalmazta, hogy

„nagyon jót várt és még annál is sokkal jobb volt ez a pár nap.” – Én is így éreztem.

pedig én csak az utolsó díszítős napra mentem, így belecsöppentem egy összeszokott kis társaságba. Viszont érdekes, hogy azon az egy napon is születtek mai napig tartó jó barátságok.

A lányok két napban megtanulták a tészta gyúrásának, nyújtásának, sütésének minden „csínját bínját” és nekem is sütöttek kisebb- nagyobb szíveket és egyéb madár, lepke formákat. Én őszintén csak ámultam és bámultam a gyönyűrű, mondhatni tökéletes mézeskalácsok láttán.

 

 

Anikó rendszerezve megmutatta a különféle díszítő elemeket, mi mindent ki lehet hozni a porcukor és tojásfehérje keverékéből. Először fólián gyakoroltuk a különféle díszítési módokat, mint általános iskola első osztályban soronként gyakorolva a pöttyöket, cseppeket, kapukat stb., majd kiélhettük a kreativitásunkat a süteményeken is.

Én és az íróka ~ glazúr 🙂

Mindenkinek volt egy fő munkadarabja, de előtte kisebb szívecskéken gyakorolhattunk.

Sajnos az előző estéket nem Cserszegtomajon töltöttem, így ad hoc, különösebb koncepció nélkül készült a fő munka darabom. A többiek esténként azt a házi feladatot kapták, hogy készítsél a koncepciót, rajzos tervet, a nagy munkadarab díszítésére lehetőleg egyedi ötlet alapján.

 

ez volt a fő munkám, félkész állapotban

 

A többi szívet is nagyon szerettem és végre kismadár díszítésre is kaptam ötleteket.

 

 Az első tanfolyami élményt még több is követte, haladó díszítő tanfolyamon és haladő sütő tanfolyamon is részt vettem később.

Kategóriák

Hasonló bejegyzések

Keksz kinyomó recept

Keksz kinyomó recept

Számomra bevallom újdonság volt ez a keksz kinyomó pisztoly, amikor a barátnőimtől kaptam ezt a szerkezetet. Persze azóta tépten nyomon találkozom vele hírdetésekben. Örültem neki, mert 20 féle csinos kis kekszet lehet vele formázni. Az ilyen és ehhez hasonló...

bővebben
Schönbrunni kastély torta

Schönbrunni kastély torta

 A Schönbrunni kastély torta egy ízletes újdonság volt számomra a klasszikusok között a suliban. Karamell imádóknak egyszerűen kötelező!     Tankonyhán készült első kastélytortánk A tésztája piskóta 5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot kell sütni 7db...

bővebben
Szív alakú torta

Szív alakú torta

Hogyan készül szám illetve szív alakú torta a lehető legkevesebb maradékkal? Először itt a szív alakú torta készítése. Torta keret/karikában süss egy kör alakú és egy négyzet alakú piskótát, melyet krémmel kell tölteni/rétegezni és hagyni összeállni egy éjszaka alatt....

bővebben

Gyümölcsös joghurt torta

Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli. Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb. A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos...

bővebben
Fekete erdő torta

Fekete erdő torta

A fekete erdő torta csokoládés piskótáját három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.   A...

bővebben
Eszterházy torta

Eszterházy torta

Amióta cukrászkodásra adtam a fejem, a barátaimat, családomat még jobban megismerhettem. Az utóbbi időben tudatosabban figyelem az elejtett mondatokat, statisztikát még nem készítettem, de az Eszterházy torta toronymagasan vezet a kedvencek között. Ez az ikonikus...

bővebben
A cukrász tanfolyam

A cukrász tanfolyam

 Cukrász tanfolyam élmények Nem is gondoltam volna, amikor 2013 őszén cukrásztanulónak álltam, hogy ennyi mindent fogok tanulni és úgymond sorsfordító lesz az életemben ez a döntés. Abban viszont szinte biztos voltam, hogy egy cukrász tanfolyam minden percét biztosan...

bővebben
Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

Karlsbadi túrós uzsonna sütemény

A cukrász gyakorlati vizsga tétel címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túrós uzsonna süteményt  Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. A tésztája olyan mint a kalácsé és a briósé, de plusszban isteni túrótöltelék is van rajta, melyet...

bővebben
Puding krém

Puding krém

A puding krém pontosabban a por fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket. Magyarán a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. És nem...

bővebben
Piskóta sütés

Piskóta sütés

Piskóta sütés egy standard 16 szeletes tortához A piskóta sütés azzal együtt, hogy egy egyszerű alap tészta a sütemények világában, aminek számtalan felhasználási lehetősége van és sok háziasszonynak rutin elkészíteni, meg vannak a maga fortélyai. Egy-két...

bővebben