Gyümölcsös joghurt torta
Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ez a gyümölcsös joghurt torta válogatás bizony ezt a vonalat képviseli.
Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb.
A piskóta sütés részleteiről korábban már írtam. A joghurtos krémet pedig az alábbi módon készítettem el már több alkalommal, mindig más gyümölcsből, egyszóval bevált recept.
Gyümölcsös joghurt torta
összetevők:
40 dkg natúr joghurt
40 dkg gyümölcs
cukor ízlés szerint a gyümölcs ízétől függően
8 dl habtejszín (min.30%)
20 g étkezési zselatin (egy zacskó)
elkészítés:
- A natúr joghurtban a gyümölcs egy kis részét összetörve (pürésítve) elkeverjük, cukrozzuk, ezzel megadjuk a krém alapszínét. Dúsítottam legutóbb egy kis porcukorral krémesre kikevert mascarpone sajttal is, de ez elhagyható.
- A 20 g zselatint egy kis lábasban felöntünk 100 ml vízzel, pár perc alatt megszívja magát. Majd tűzhelyen melegítsük folyamatos keverés mellett. Éppen, hogy felforr már bele lehet önteni a joghurtos keverékbe és gyors mozdulatokkal elkeverni benne, különben egy csomóba megszilárdul.
- Hűtőben tartjuk, amíg el nem készülünk a tejszínhabbal.
- A lehűtött tejszínhabot kemény habbá verjük, majd bele keverjük a joghurtos krémet és az egész gyümölcsöket (ha levet enged a gyümölcsünk, jól nyomkodjuk ki előtte)
Ezt a krémet öntsük a piskóta lapra vagy piskóta lapok közé és egy éjszakára tegyük hűtőbe. A kemény habbá vert tejszínnek és főként a zselatinnak köszönhetően megszilárdul és vágható lesz
tipp:
- Tortákat én abba a karikában szoktam tölteni, amiben a piskótát is sütöm.
- Zsírpapírral körbebélelem, így magasabbra is lehet tölteni, a papír is tartja a tortát, szilárdulás után pedig lehúzható és teljesen sima a torta oldala.
- Nem is feltétlen szükséges körbekenni utána és burkolni vagyis „panírozni”, ahogy a cukrászok mondják. Így kapjuk a pucér tortát
A torta tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, gyümölccsel, reszelt csokoládéval, mandulával, vagyis ami passzol az ízhez.
Zselatinról pár szó:
Tulajdonképpen ez egy állati eredetű zselésítő anyag, melyet elsősorban háziállatok csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből állítanak elő. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyszeripar, fényképészet és a kozmetikai ipar alkalmazza. A megbízhatósága miatt szeretek vele dolgozni, de sokan idegenkednek a szagától, de ez tulajdonképpen csak a melegítéskor érezhető.
A barackos joghurt tortán a gyümölcsöket viszont egy tisztán növényi eredetű stabark néven kapható zselésítővel borítottam le. Ezt a port hígított citrusszörpben oldottam fel melegítés közben és kihűlés után ecsettel dolgoztam el a torta oldalán és a gyümölcsökön.