Sós, sajtos rúd
Te is szereted a jól bevált recepteket?
Na ez a ropogós sós, sajtos rúd pont az!
Azt nem állítom, hogy ez az egyszerű és gyors sajtos rúd receptje.
Élesztős, ezért már hamarabb ki kell dolgozni, pihentetni kell, de abszolút megéri.
Hozzávalók:
500 g fehér liszt
200 g reszelt sajt (a tetejére is ebből teszünk hivatalosan)
300 g vaj
20 g élesztő + fél dl tej + 2 kk cukor
20 g só (2,5 teáskanál)
2 db tojás sárgája + 1db a tetejére
tejföl (csak amennyit felvesz)
Elkészítés:
1. Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a kevéske cukorral.
Természetesen szárított élesztőt is lehet használni, ez esetben egy zacskó javasolt, ezt nem kell felfuttatni.
2. A lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal, beletesszük a sót, a sajtot és a tojások sárgáját.
A lisztet cukársz tanonc korom óta átszitálom, ezt mindeképp javaslom, mert így sokkal levegősebbek a sütemények.
3. Az élesztős tejjel összegyúrjuk és még annyi tejfölt teszünk bele, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen.
4. Hidegre tesszük egy éjszakára, folpackba csomagolva.
5. Másnap kb. fél cm vastagra nyújtjuk, az enyhén felvert tojás sárgájával megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal.
6. Előmelegített 180fokos sütőben világosbarnára sütjük. Ez kb. 10-15 perc sütőtől függően.
Kisérletezz! Sajt helyett pirított szezámmaggal, lenmaggal is szórhatod a sajtos rúd tetejét!
Tipp avagy hogyan tudod tempósan szép egyformára szabni, hogyan lesz kívánatos a sajtos rúd?
A kinyújtott tésztát először is kend le a tojás sárgájával és szórd meg sajttal és ez után vágd a kívánt hosszúságúra.
Ekkor még könnyen alá tudsz nyúlni és a tepsire helyezni a tégla lap alakú tésztát.
A sütőlemezen (amit nem kell leborítani sütőpapírral, hiszen a vaj miatt nem fog letapadni) pizza vágóval alakítsd egyforma szélességűre.
Kereskedelmi forgalomban lehet kapni kifejezetten rudakhoz készült műanyag sütemény szaggató formát.
Bevallom ilyet még nem használtam.
Ha Te igen, oszd meg velünk hozzászólásban a tapasztalataidat!